På en lille mark, omkranset som langt de fleste andre marker af samme størrelse, af et én til halvanden meter højt gærde lavet af lavasten, har mælkeproducent Lino Manuel Lourenco Leal netop startet dieselmotoren på det mobile malkeanlæg. Anlægget er indrettet med et lille foderbord, fire fanggitre og fire malkemaskiner.

Det er midt på formiddagen, og Lino Manuel Lourenco Leal er i gang med den anden af dagens to malkninger. Malkningen foregår i marken med 47 af de i alt 56 køer, der er på marken skiftevis som deltagere – og med de øvrige ni køer, goldkøer, og den ene tyr som tilskuere.

Kulissen er smuk. Mod syd er der udsigt over Atlanterhavet, mod nord kig ind over de mange marker og folde hvorpå står meterhøje majs. Desuden udsigt op mod et højt lavebjerg, hvor der flere steder ses store hortensiabuske blomstrende i hvide og blå nuancer.

Højtryk over Azorerne

Stedet er øen Terceira, der er en af ni øer i øgruppen Azorerne, der ligger i Atlanterhavet, cirka 1.500 kilometer fra Lissabon og cirka 3.900 kilometer fra Nordamerikas østkyst. Azorerne har som øen Madeira tilknytning til Portugal, men med lokale selvstyre fordele. 

Terceira er på 400,6 kvadratkilometer og har godt 56.000 indbyggere. 

Azorerne kender mange fra vejrudsigterne i radioen, hvor man ofte har hørt vendingen, at der er højtryk over Azorerne, hvilket medfører godt vejr i Danmark. 

Transport på æselryg

Lino Manuel Lourenco Leal er født, opvokset og har levet hele sit foreløbig 43-årige liv på Terceira. Han begyndte på den familiedrevne ejendom med at malke, da han var godt seks år gammel og har arbejdet fuldtids med køer, siden han var 12.

- Faktisk begyndte jeg med at drage rundt med et æsel, hvor jeg trak eller red det ud i marken, og hvor jeg så var med til at håndmalke køerne. På æselryg blev mælken efterfølgende fragtet hjem til vores gård ved landsbyen San Sebastian. Dengang havde vi dog kun en halv snes køer, fortæller Lino Manuel Lourenco Leal. 

I dag står han som ejer af landejendommen, hvor der er 56 køer af frisisk malkerace.  Flere af køerne er 10 år gamle eller ældre. Den ældste aktuelt 18 år Tillige er der 18 ungdyr, der siden skal indgå i mælkeproduktionen. 

Tyr i et langt reb

- Derudover har jeg en tyr. Jeg køber en ny tyr cirka hvert tredje til fjerde år. Det første år går tyren med de ungdyr, der skal ikælves og det følgende par år går den sammen med køerne i marken.

Det skal så nævnes, at tyren står tøjret på marken i et langt reb. Køerne kommer til tyren. Dermed er det ikke tyren, der »løber« efter køerne. På den måde synes Lino Manuel Lourenco Leal, at det fungerer bedre.

- Jeg har altid haft interesse for køer. Køerne og mit landbrug er hele mit liv. Siden jeg begyndte fuldtids som 12-årig i landbruget har jeg ikke haft ferie, og jeg har aldrig været væk fra Terceira. Men jeg elsker jobbet og arbejdet med mine køer.

- Også selv om man aldrig kan holde rigtig fri, og nogle gange skal op om natten for at hjælpe en kælvende ko.

Selve malkningen

Inden malkningen går i gang, har Lino Manuel Lourenco Leal kørt sit transporterbare malkeanlæg ud i marken efterspændt en Toyota ladvogn. Efterfølgende har han båret de 50 liter store junger ned fra ladet og hen til anlægget, når det er spændt af bilen og stabiliseret på marken.

Typisk går køerne i den enkelte fold i to dage, inden de lukkes videre til den næste fold. Ofte foregår det over eller langs offentlig vej. Det er derfor ikke usædvanligt at opleve en flok køer på en af de i øvrigt ofte meget gode veje, der er på øen.

Samlet malker køerne dagligt cirka 600 liter mælk. Mælken tømmes af malkespandende over i jungerne, som Lino Manuel Lourenco Leal efterfølgende manuelt løfter op på ladet på Toyotaen.

Mælken køres så til en fælles samletank i landsbyen, hvor alle de lokale kvægbønder leverer mælk til, inden den køres til mejeriet. Terceira er kendt for sin store produktion af specialoste.

Køerne kan grundet klimaet på Terceira gå ude hele året, men får supplerende grovfoder, hø og majs i vinterhalvåret. Tyrekalvene sælger Lino Manuel Lourenco Leal til viderefedning inden slagtning.

Samlet driver Lino Manuel Lourenco Leal 220 acres, svarende til knap 90 hektar.

Kvæg