Oksekød med dyrevelfærd og kvalitet i bagagen

Hos Welfare Food i sydjyske Holsted handler det om dyrevelfærd, kvalitet og klima – uanset om det handler om kødkvæg, svin eller lam – mottoet er ”Dyrevelfærd fra gård til gaffel” og inden for kødkvæg er det de ”små” racer Galloway og Skotsk Højland, der især er fokus på.

Holdninger, naturpleje, dyrevelfærd og klima går op i en højere enhed hos virksomheden Welfare Food i sydjyske Holsted.
Virksomheden består af eget slagteri og butik, ligesom man udfører mange returslagtninger for kødkvægproducenter – eksempelvis for producenter, der selv har egen gårdbutik, hvor de sælger kød og forarbejdede produkter, som Welfare Food også er leveringsdygtig i.
Inden for kødkvæg er det primært de ”små racer” Galloway og Skotsk Højland der satses på – og hvor det derfor ikke er kvantitet, men kvalitet af oksekød, der tæller:
- Galloway og Skotsk Højland er racer med godt kød med godt krølfedt på dyrene, konstaterer Jesper Lauridsen, der er daglig leder på slagteriet hos Welfare Food.
Og mens leverandørerne primært er fra nærområdet i det syd- og sønderjyske, er kunderne – foruden privatkunderne, der køber direkte i butikken i Holsted, også engros-kunder indenfor kantiner og restauranter.
-  Senest har vi også fået lavet aftale med Coop omkring levering til lokale Superbrugs-butikker, forklarer Jesper Lauridsen, og tilføjer, at det er noget med forventer at udbygge de kommende år.
Desuden har man også en aftale med Danish Crown, der gør det muligt at udtage enkeltdyr til slagtning og forarbejdning, hvis en leverandør ønsker sit eget dyr udtaget og forarbejdet særskilt.

Satte afsætning i system
Historien om Welfare Food er beretningen om to kødkvægavlere inden for racen Skotsk Højland, der fandt ud af, at mange mennesker var glade for kødet fra racen.
-  Imidlertid manglede de afsætning og et alternativ til en gårdbutik. Samtidig ville de gerne sikre det rigtige produkt-mix og forsyningssikkerhed, forklarer Kristian jarl Kristensen, der er direktør i Welfare Food A/S.
I dag er både kunder og afsætning sat i system – ikke bare inden for kødkvæg, men også inden for svin og lam, som Welfare Food også har som produktgrene. Filosofien er bruge hele dyret – ikke mindst set i relation til strømningerne i dag, hvor klima og madspild er på forbrugernes dagsorden.
- Vi er slagtere og landmænd med passion for vores fag – og vi er stolte af vores dyr, fastslår Kristian Jarl Kristensen, der selv er søn af en af de to stiftere, der i dag stadig er leverandør til af kødkvæg til slagteriet. Se mere på www.welfarefood.dk.

Læs også