Otte sjællandske RDM-køer runder 100 tons mælk

Tidligere har der været langt mellem de sjællandske RDM-køer, der har nået over 100.000 kilo mælk. I år har der dog været hele otte.

MÆLKEYDELSE Sjællandske mælkeproducenter er blevet bedre til at passe deres RDM-køer, og det er en af årsagerne til, at der i år er otte RDM’ere, der runder 100.000 kilo mælk.

Det fortæller avlsrådgiver Søren Johannesen, Viking Danmark. Og det hører ikke til hverdagens begivenheder, at det sker, beretter han.

- Det er en rigtig flot bedrift. Normalt har der været én eller to røde køer på hele Sjælland, der har passeret 100 tons et år. Så at der lige pludselig er otte på et enkelt år – det er ret stort og usædvanligt, siger Søren Johannesen.

Han peger på flere forhold, der har været årsag til den høje mælkeydelse.

- Man kan sige, at det er en kombination af, at landmændene er blevet bedre og bedre til at passe deres dyr og få en høj mælkeydelse ud af det, siger Søren Johannesen og fortsætter:

- Men der er også ting, der har med avlsmaterialet at gøre, da køerne bliver mere og mere robuste og sundere. På den måde kan de bedre holde til at blive malket på i så mange år. Det er jo gennem 10 år, der er blevet malket på de dyr.

- Det er både management og arv, der gør, at vi får flere og flere af de her. De andre racer ser vi lidt det samme med. Men lige det her er helt ekstraordinært, og da Sjælland oprindelig set er de rødes base, er det også lidt sjovt.

Søren Johannesen oplyser i den forbindelse, at der for 10 år siden ikke en gang var én hvert år, men tendensen er generelt stigende.

- Nu er der så otte, og der bliver nok fem til næste år, lyder det afslutningsvis fra Søren Johannesen.

Læs også