Sparer meget ved at skille sand fra gylle

Sandseparering sparer blandt andet 400.000 kroner om året til indkøb af nyt sand til sengebåsene på Søndergaard, og med tiden håber Jacob Adler Jensen, at det også kan give økonomisk gevinst, at man nu kan levere gylle til biogas.

Hos I/S Søndergaard er man gået efter den simplest mulige løsning til sandseparering. Lige nu bliver sandet skyllet med rent vand, inden det ender i bunken uden for stalden, men Jacob Adler Jensen arbejder på at kunne bruge spildevandet fra malkestalden til formålet. En separator, der skiller ajlen fra gyllen er ifølge Jacob Adler Jensen det mest tekniske i separeringsanlægget. Ajlen bliver pumpet tilbage til gyllen for at hjælpe bundfældningen af sandet på vej, mens den tykke gylle bliver hentet til biogas. Efter rensning tørrer sandet i to-tre uger, inden det er klar til at komme tilbage i sengebåsene. På Søndergaard har sand i sengebåsene de sidste fem år givet stor gevinst i forhold til benproblemer. - Jeg ved ikke, hvor stor bedriften skal være, før det kan betale sig, men med den størrelse vi har, har det i hvert fald givet god mening at få renset sandet, fortæller Jacob Adler Jensen.

Inden de i juni måned sidste år installerede et anlæg til sandseparering, brugte Jacob og Jens Adler Jensen omkring 400.000 kroner om året på indkøb af sand – og derudover ressourcer på jævnligt at få gravet sandet op af fortank og gylletanke.

Nu bliver sandet i stedet automatisk adskilt fra gyllen, og er efter to-tre ugers tørring i en af de tre store bunker mellem staldbygningerne igen klar til at blive strøet ud i seng

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også