Vacciner skal sikre optimalt ydende køer

Mens vaccineprisen sjældent går op med regningen for behandling og døde dyr, er det en forsikring mod de problemer, der kan spænde ben for en optimalt ydende besætning, mener LVK-dyrlæge.

En undersøgelse viser, at lungeforandringer forårsaget af lungebetændelse i kalvens første otte leveuger giver et gennemsnitligt tab på 525 kilo mælk i første laktation, forklarede kvægdyrlæge Hans Jørgen Andersen, da han på LVK Dyrlægernes årsmøde gav mælkeproducenterne et indblik i mulighederne for vaccination i besætningen.

Samme undersøgelse, som omfattede lungescanning af 215 kviekalve i tre besætninger, viste, at 90 af kalvene havde lungeforandringer på mere end tre centimeter.

- Men 57 procent af dem kunne man altså ikke umiddelbart se noget på før scanningen. De havde ingen kliniske tegn på lungeforandringer, lød det fra dyrlægen, der måtte erkende, at det sjældent går op, hvis man sætter et regnestykke op med døde og behandlede kalve i forhold til vaccinepris.

- Men i forhold til at få sin kviekalv til at blive en optimalt ydende ko, er der altså noget at hente, vurderer han.

Forsikring

Hans Jørgen Andersen har fuld forståelse for, at der er mange, der ikke vaccinerer. Han tror dog på, at man ville kunne rykke både sundhed og produktion.

- Der kan være mange gode grunde til ikke at vaccinere, mens mange også spørger, hvornår man så skal stoppe med at vaccinere igen, når man har løst problemet. Det står selvfølgelig frit for at stoppe efter et stykke tid og så vente på, at problemet opstår igen. Man kan også se vaccination som en forsikring og blive ved med at vaccinere, netop for at forhindre, at besætningen går ned igen, sagde han.

Fremtiden

Uanset argumenter for og imod vacciner, forventer Hans Jørgen Andersen, at det bliver en større del af dansk kvægbrug de kommende år, mens antibiotika kommer til at fylde mindre og mindre.

- Det er nye tider, hvor vi kommer til at arbejde meget mere med immunisering frem for behandling. Og jeg tror i høj grad, det bliver branchen og ikke myndighederne, der kommer til at presse på for den udvikling, spåede dyrlægen, der benyttede lejligheden til at vise sin egen ønskeliste til nye vacciner frem.

Her stod en vaccine mod digital dermatitis øverst.

- Det er noget, der bliver arbejdet på, og det kunne være en fantastisk ting at få, konstaterede, Hans Jørgen Andersen, hvis liste også talte kryptosporidier, coccidiose, en god staf. Aureus-vaccine, Str. Uberis, lungeorm og subklinisk mastitis i goldperioden.

Læs også