Nye regler giver travlere auktion

Hos Nordjydsk Landboauktion & Eksportstalde har de nye salmonellaregler betydet vækst fra årets første hammerslag.

Fra nytår har nye salmonellaregler betydet, at kvæg fra niveau 1-besætninger frit må sælges på tværs af kommunegrænserne.

Det har man kunnet mærke hos Nordjydsk Landboauktion & Eksportstalde i Kongens Tisted ved Nørager i Rebild Kommune.

- Vi har flere dyr og flere købere til auktionerne, så det er meget positivt, lyder det fra auktionarius Klaus Pedersen.

- Jeg har ikke regnet nærmere på det, men jeg vil tro, at vi her i starten af det nye år har oplevet en vækst på 10-20 procent. Det er altid svært at sige, hvad den præcise årsag er, men de nye salmonellaregler har haft en betydning, vurderer han.

De første fem uger i 2018 har der været 234 dyr under hammeren. Det er 12,5 procent flere end de 208, der blev handlet i samme periode sidste år.

I alt blev der i 2017 handlet 2.734 dyr på auktionen.

Mere værdi

Mens både antallet af dyr og købere er steget, har auktionarius også været nødt til at holde tungen lidt mere lige i munden end de sidste to år, hvor salmonellareglerne har begrænset handlerne til at foregå inden for Rebild Kommune.

- Nu er der flere, der må købe. Det betyder at kampen om dyrene bliver lidt større. Så der er lidt mere at holde styr på, inden hammerslag, men det er alt sammen med til at hæve værdien på det enkelte dyr, konstaterer Klaus Pedersen, der glæder sig over regelændringen.

- Det er altid dejligt med øget interesse, og så har det jo også genereret lidt flere penge til auktionshuset. Alt i alt giver det grund til optimisme. Rigtig meget optimisme, fastslår han.

Nordjydsk Landboauktion og Eksportstald drives af nf plus og afholder auktion fredag i alle ulige uger.

Læs også