Seges Heste og Fødevarestyrelsen ønsker ikke at medvirke til at rette ind efter dokumenterede forhold. For mig virker det som om, at begge instansers evne til at følge udviklingen ikke er eksisterende, skriver naturplejeren Ulf Nielsen i sit indlæg.
Af naturplejer Ulf Nielsen, Kollerup Strandvej 19, 9690 Fjerritslev
Det virker grotesk, at det koster 1.975 kroner i alt at miste et hestepas. Til sammenligning koster det mig kun 1875 inklusiv moms at få udført arbejde med rendegraver i tre timer. Af de 1.975 kroner går 1.290 til erstatningspas og 740 kroner til besigtigelse af hest, der er chippet.
Uanset hvem, der har bestemt, at vi hesteholdere er så svigagtige, at vi ikke er betroet til at aflæse chippen på vores heste, virker det grotesk, og bør ændres.
Dette har jeg prøvet både ved Seges Heste og Landsudvalget for heste uden resultat. Formanden for Dansk Hesteavl var endda så venlig at foreslå mig at sende de billige heste til Daka. Her havde han nok glemt, at Daka også har en helt speciel pris på heste. Cirka 1.300 plus moms. Vel omtrent det dobbelte af hvad et kreatur koster.
Helt anderledes forholder det sig, når man ønsker hjælp fra Seges Heste. Jeg har i over 35 år været naturplejer med anguskvæg og småheste med godt resultat.
Dispensation
Vi har stort set ikke haft dyrlægeregninger til cirka 200 småheste, der går ude hele året, uden læskur, men med læ. Samme forhold som er lovlige for islændere og shetlændere, 7/8-racerene samt vilde heste.
Vi har siden 2009 ansøgt Fødevarestyrelsen om dispensation til at lade vores småheste gå under samme forhold som islænderheste, idet vores erfaring er, at småhestene er robuste som islænderne.
Ved krydsoverensstemmelseskontrol i 2014 blev det accepteret, at både heste og angus gik uden læskur, med henvisning til at dyrene havde adgang til gode læforhold.
Efter anmeldelse om udegående dyr i 2018 var den tilkaldte embedsdyrlæge og politibetjent af en anden opfattelse, og vi landede til sidst i Landsretten, hvor jeg blev frikendt grundet udsagn fra både min dyrlæge og embedsdyrlægen, der begge var enige om, at mine dyr havde det godt.
Termofotografering
Herefter tog jeg kontakt til en afdelingsleder for hestehold i Fødevarestyrelsen. Han havde været oppe at besigtige småhestene for at vurdere, om de egnede sig til at gå ude året rundt uden læskur.
På trods af, at jeg fortalte ham, at mine småheste havde gået på samme måde de sidste 35 år, uden problemer og med god sundhedsstatus, mente han ikke, de egnede sig til at gå ude. Derfor nægtede han at give mig dispensationen på trods af, jeg vandt i Landsretten.
Herefter spurgte jeg flere gange Seges Heste om hjælp til at få undersøgt småhestene og sammenligne dem med islændere ved at termofotografere begge slags heste for at få belyst de faktiske forhold om de forskellige hestes robusthed.
Ved hjælp af dokumentation ved termofotografering undgik både får og robuste kvægracer krav om læskur,hvis der var gode læforhold.
For egen regning
En dispensation, til at robuste småheste må gå uden læskur, er blevet særdeles vigtigt nu, hvor helårsgræsning bliver mere moderne på statens arealer. Det vil spare samfundet for mange penge, hvis almindelige private småheste stod for naturplejen frem for offentlige projekter med vildheste for skatteydernes penge.
Jeg har efterfølgende for egen regning fået termofotograferet seks af mine småheste,samt én af naboens racerene islænderheste. Resultaterne var, at kun min 11 år gamle renracede tinkerhingst var mindre isoleret end islænderen. De fem andre småheste var bedre isolerede end islænderen.
Jeg har sendt resultatet af termofotograferingen til både Seges Heste og Fødevarestyrelsen. Begge instanser ønsker ikke at medvirke til at rette ind efter de dokumenterede forhold. For mig virker det som om, at begge instansers evne til at følge udviklingen ikke er eksisterende.
Synes de ansvarlige i Landbrug & Fødevarer, at den passivitet, Seges Heste udviser angående opdatering af regler om hestehold efter nutidens forhold, er ok?
NB: Det er ikke kun mig, der har problemet. Alle naturplejere, der bruger småheste, vil i fremtiden være udelukket fra at deltage i den fremtidige naturpleje på fredede arealer, hvor der ikke må opstilles læskure.
Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.