Vent med at reservere planteværn

Det er unødvendigt at reservere planteværnsmidler til brug i 2022, vurderer handelsrådgiver.

Henrik Mulvad Madsen, handelsrådgiver, AgroMarkets.

Af handelsrådgiver Henrik Mulvad Madsen, AgroMarkets

Modsat interessen, så er omsætningen på planteværn i øjeblikket ikke ret stor. Det skyldes, at eksisterende lagre er ved at være tømt, og at der på nye forsyninger endnu ikke hverken er priser eller produkter på hylderne. Det er helt normalt, at der i vinterperioden er en nedgang i omsætningen.

Prisdannelse før vanligt

Der er fra producenterne en hensigt om, at prisdannelsen på planteværn til forårsbrug sker tidligere end vanligt. De sigter efter at aftale priser med forhandlerne allerede i februar.

Dermed skulle vi få prisdannelsen ud i detailleddet på plads allerede i løbet af februar måned. Det er en måned tidligere end vanligt og en rigtig god plan.
På den måde kan man disponere kemi meget tidligt på sæsonen og alligevel få prisen oplyst.

Nej tak til reservationer

Enkelte firmaer er ude og anbefale, at man reserverer midler til kommende sæson uden at få prisen oplyst på forhånd. For at få leveringssikkerhed. Da vi ikke ser en generel mangel på planteværn til næste sæson, er det ikke en metode, som AgroMarkets bifalder.

Vi går altid efter at kende prisen på varerne, inden vi bestiller. Og med de variationer, som vi allerede nu ser i markedet, skal man sørge for, at man bevarer sin frihed til at handle varerne der, hvor de kan købes til den laveste pris.
Ikke udsigt til mangel på varer

Vi ser ikke et marked, der kommer til at mangle varer. Det er selvfølgelig under forudsætning af, at de nuværende forsyningskæder ikke brydes.

Typisk produceres hjælpestofferne forskellige steder i Asien, hvorefter de sendes til Europa og samles til det færdige produkt. Opstår der en flaskehals bare ét af stederne, for eksempel på grund af corona, kan der blive udfordringer for enkelte produkter. Men selv om dette skulle ske, ser vi stadig ikke de store problemer.
Bredden af midler til foråret er stor, og flere midler supplerer hinanden godt. Bliver et enkelt middel udsolgt, findes der nemlig alternativer, der helt eller delvist kan dække af på samme område som et eventuelt udsolgt produkt.

Prisliste for 2022

Vi forventer en generel prisstigning på omkring 10 procent, sådan som markedet ser ud på nuværende tidspunkt. Vi er allerede nu gået ud med vores bud på, hvad nogle af de mest brugte midler kommer til at koste til kommende sæson. Du kan se priserne i prislisten på www.agromarkets.dk.
 
 

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også