Vi producerer faktisk mad – og vi gør det miljø- og klimavenligt

Meget tyder på, at vi har en opgave med at overbevise den sidste politiker om, at Danmark er det rigtige sted at producere fødevarer, skriver Peter Kiær.

Af Peter Kiær, formand for Bæredygtigt Landbrug, Storgårdsvej 1, 4690 Haslev

»Nu skal vi have overbevist også den sidste landmand om, at vi skal dyrke mere bæredygtigt«, lyder det fra statsminister Mette Frederiksen i et interview med Danmarks Naturfredningsforening.

Kære Mette. Du er faktisk regeringsleder i et land, der gang på gang bliver rost for at have et af verdens mest miljø- og klimavenlige landbrug. Vi har eksempelvis reduceret CO2-udledningerne ganske drastisk siden 1990. Intet erhverv har formået at omstille sig som landbruget.

Dansk landbrug er ifølge det uafhængige, internationale analyseinstitut World Resources Institute på klimahitlistens top tre i verden inden for både svine- og mælkeproduktion.

Og vi landmænd får også ros i den opgørelse fra USA’s førende universiteter i Yale og Columbia, der netop har kåret Danmark som verdens mest bæredygtige land.

Du siger, at Danmark er gået for langt i sin iver efter at være landbrugsland, og at vi i stedet skal have mere natur. Men hallo, der bliver jo mindre og mindre dyrkningsjord i Danmark.

De seneste 60 år er landbrugsarealet herhjemme reduceret med 8.000 hektar – om året. Tværtimod er det veje og bymæssig bebyggelse, der breder sig. Hvorfor skal landbruget så hænges ud?

Verdensmestre i madproduktion

Landbrugsarealerne skrumper men udnyttes mere og mere effektivt, fordi verden skriger på mad, ikke mindst i denne tid, hvor en global fødevarekrise truer.

Cirka 60 procent af landet dyrkes i dag, hvor tallet er 50 procent for hele EU. I Danmark er udbytterne nemlig højere og klimabelastningen lavere. Korn, kød og mejeriprodukter skulle jo gerne produceres der, hvor vi er gode til at gøre det på miljø- og klimaforsvarlig vis.

I Danmark er vi verdensmestre i madproduktion, der tager hensyn til omgivelserne. Det er nyttesløst at overbevise landmanden om noget, han/hun godt ved i forvejen – at vi skal dyrke bæredygtigt. Det gør landmanden jo allerede, og danske landmænd er for længst i gang med yderligere grøn omstilling.

Meget tyder på, at vi i stedet har en opgave med at overbevise den sidste politiker om, at Danmark er det rigtige sted at producere fødevarer.

Læserdebat i LandbrugØst

LandbrugØst vil gerne bringe læsernes mening via debatindlæg, der som udgangspunkt ikke må være længere end 2.500 tegn inkl. mellemrum.

Redaktionen forbeholder sig ret til at redigere/forkorte indlæg og afvise læserindlæg, der strider mod bladets interesser.

Indlæg sendes til redaktion@landbrugoest.dk – husk at oplyse navn og postadresse og vedhæft gerne et portrætfoto.

Læs også