bannerPos

- Jeg er direktør før jeg er mælkeproducent

- Når jeg har uddelegeret nogle opgaver, så er det blevet godt modtaget. Og det har motiveret mig til at uddelegere mere og mere, fortæller mælkeproducenten Jacob Stensig, der ejer bedriften Store Blæsbjerg vest for Holstebro. Foto: Seges
28-08-2019 12:41
Direktørrollen er blevet til hovedparten af mælkeproducent Jacob Stensigs arbejde på bedriften – og det passer ham rigtigt godt.

For 37-årige Jacob Stensig er hverdagen blevet noget anderledes, end den var, da han overtog bedriften Store Blæsbjerg vest for Holstebro for snart syv år siden.

Fra at have arbejdsdage på omkring 18 timer i døgnet syv dage om ugen er han nu typisk hjemme ved familien sidst på eftermiddagen. Og det er ikke kun længden på dagen, der er ændret på.

- Nu har jeg langt mere tid til at være direktør for min virksomhed. I dag uddelegerer jeg langt mere ansvar og bruger mere tid på ledelse og udvikling af virksomheden. Det var der ikke altid så meget plads til i starten, men det passer mig egentlig rigtigt godt, siger Jacob Stensig.

Udvidede bedriften

Den nye kurs er gradvist blevet implementeret på Jacob Stensigs bedrift. Og til at begynde med var det en noget anderledes tilgang end den, den unge landmand var vant til fra starten af sin karriere som selvstændig.

- Da jeg flyttede mig fra rollen som ham, der altid gik forrest til at koncentrere mig mere om strategi og ledelse, så krævede det, at jeg havde opbygget den rigtige organisation og havde tillid til, at jeg kunne uddelegere opgaver til mine medarbejdere. Og det tog noget tid, før jeg havde vænnet mig til det, siger Jacob Stensig.

Bedriften havde 430 årskøer og omkring 180 hektar jord, da Jacob Stensig overtog den i december 2012. Siden er antallet af årskøer øget til 585, og strategien omkring markarbejdet er ændret. Det betyder, at Jacob Stensig nu laver markarbejde både på sine egne knap 800 hektar og for en tidligere arbejdsgiver. Alt i alt omfatter markdriften cirka 1.100 hektar.

- For at kunne have en fornuftig økonomi har det været vigtigt for os at have en vis mængde jord. Ellers kan det ikke lade sig gøre at forrente maskiner og udstyr til driften, forklarer han.

Strategiforløb satte fart på

Med i bagagen har den nu 37-årige mælkeproducent et længere strategiforløb, som han sammen med 10 andre været igennem. Det har betydet, at Jacob Stensig har fået sparring og værktøjer til at få sat fokus på de områder, som har været vigtige for både udviklingen af virksomheden og den mere personlige del, som også betyder meget.

- Jeg vil have en virksomhed, som præsterer godt. Både økonomisk og i mælkeydelse. Men det er også vigtigt for mig, at der er tid til min familie. Og den balance er svær at finde, siger Jacob Stensig. Fordelene ved den nye kurs er mange, mener Jacob Stensig. Der er blevet mere tid til at være leder.

Og det kan mærkes. Både i forhold til medarbejdernes trivsel og på bundlinjen.

- Vi har langt større fokus på detaljerne i dag. Både i forhold til det faglige og i forhold til medarbejderne. Der kan jeg virkelig mærke, at der er en forskel i forhold til opstarten som selvstændig. Mit overskud og blik for medarbejderne kan jeg især mærke, er blevet langt bedre. I dag ser jeg udfordringer hos medarbejderne tidligere, forklarer Jacob Stensig.

Arbejde og familie i balance

Balancen mellem tid til drift og det, Jacob Stensig kalder direktørtid, har langsomt rykket sig. Men heldigvis har det været en selvforstærkende effekt for mælkeproducenten.

- Jeg har heldigvis oplevet det som noget positivt. At når jeg har uddelegeret nogle opgaver, så er det blevet godt modtaget. Og det har motiveret mig til at uddelegere mere og mere. Og på den måde har jeg skabt mere tid til at lede virksomheden og planlægge fremtiden, siger han.

Muligheder

Hvad fremtiden kommer til at byde på, er ikke klart defineret for den 37-årige landmand. Han har dog en miljøgodkendelse, som tillader ham at øge antallet af køer fra de nuværende 585 årskøer til 720. Og det er det første mål, som Jacob Stensig arbejder mod.

- Det er klart, at jeg gerne vil skabe rammerne og mulighederne for at udnytte den miljøgodkendelse, jeg har. Og så er mulighederne her på Store Blæsbjerg ved at være udtømt. Og jeg er da ikke sikker på, at det er nok for mig og mine ambitioner, siger Jacob Stensig.

Foto viser mulig ulv i Nordjylland

Vildtkamera har formentlig fanget billede af ulv, der ifølge ulve-redaktør har opholdt sig i Nordjylland siden 2017.

Landboforening skal have ny formand

Østdansk Landboforenings formand, Jørgen Petersen, trækker sig til marts efter hele 31 år som formand.

På rutchetur gennem det første år som selvstændig

Kasper S. Nielsen blev efter 10 års søgen endelig selvstændig mælkeproducent for godt et år siden. Afstanden fra bopælen på Sjælland til den kommende gård i Nordjylland og euforien over endelig at kunne se sin drøm gå i opfyldelse gjorde, at der var flere ting den unge landmand ikke lagde mærke til før underskriften var sat og han stod med nøglerne i hånden. Nu håber han, at andre kan lære af hans historie.

Økonomi i at forsikre sig mod lejesæd i stedet for at vækstregulere

Det kan betale sig for landmænd, der har lav risiko for lejesæd, at forsikre sig mod lejesæd og undlade vækstregulering, viser et projekt.

Pisk eller gulerod til økologerne

Økologisk VKST inviterer den 22. januar til årsmøde, der blandt andet kommer til at handle om klimaregulering.

1000 dage uden arbejdsulykker

Agilia A/S ved Videbæk fejrede i sidste uge, onsdag, 1000 dage uden arbejdsulykker. Virksomheden har over de seneste år øget sikkerheden på arbejdspladsen for at skabe et bedre arbejdsmiljø, oplyser virksomheden. Milepælen står i kontrast til en landbrugsbranche, der hvert år topper statistikkerne for arbejdsulykker.

Styr lyset i stalden via telefonen

Virksomheden NewRoniX, der leverer professionelle lysstyringer til industri og landbrug, oplevede stor interesse for deres løsninger på NutriFair i Fredericia.

Avisfusion i landbrugspressen

Fra midten af februar fusionerer LandbrugsNyt og LandbrugØst til én avis, hvor LandbrugØst bliver den fortsættende avis.

Minister besøgte vestjysk biogasanlæg

Fødevareminister Mogens Jensen (S) var i går på rundtur i det vestjyske, hvor turen blandt andet gik til Viftrup Biogas nær Spjald i Ringkøbing-Skjern Kommune
Side 1 af 1748 (34960 artikler)Prev1234567174617471748Next