bannerPos

Bytteforhold sidder lige i skabet

Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
15-05-2019 07:05

NETOP NU ER ikke mindst svineproducenterne herhjemme i en gunstig situation. Bytteforholdet mellem indkøb af foder – herunder både foderkorn og soja til foderblandingerne – er gunstigt. Meget endda. Og skal man tro eksperterne, så kan det blive endnu mere gunstigt. Det er naturligvis ikke gunstigt for planteavlerne. Men som husdyrproducent har man ikke råd til at være passiv. Der skal lægges en skarp indkøbsstrategi.

KORNET HAR NEMLIG udsigt til yderligere fald. Proteinkilden soja er helt i bund, og potentialet nedad måske til at overse. Mens svinekød ifølge Danske Svineproducenters markedsekspert Markus Fiebelkorn med en vis sandsynlighed kan komme op i to euro, svarende til 15 gode, danske kroner pr. kg.

DET BETYDER, AT har man ikke allerede handlet foder, eller sikret sig at få låst sine råvarepriser fast så langt øjet rækker, så er det med at komme i gang. Sammen med sine rådgivere på området. Det aktuelle forhold mellem indkøb af råvarer og foder og salget af kød den anden vej sidder simpelthen lige i skabet. Og det skal ens indkøbspolitik på bedriften naturligvis afspejle. Der skal ageres og handles. Et marked, der sidder lige i skabet, skal ganske enkelt føre til en handelspolitik på enhver bedrift, der ligeledes sidder lige i skabet.

DET KAN GODT være, at råvarepriserne falder yderligere. Men det kan man jo tage højde for i sine dispositioner. Eller man kan leve med, at man har gjort en rigtig god foderhandel, der kan laves et attraktivt DB på i staldene. Og hvorfor ikke sikre sig sit fremtidige foder til en pris, der er yderst fornuftig kødpriserne taget i betragtning?

OG HAR MAN sikret sig, at man er dækket af med billigt foder, er der rent faktisk stor sandsynlighed for, at kødmarkedet arbejder for en, fordi bytteforholdet udvikler sig yderligere i kødproducenternes favør. Naturligvis er der ingen garanti for, at kødpriserne stiger til 15 kroner pr. kg. Men har man sikret sig et godt, billigt foder, har man skabt et usædvanligt godt fundament for sin bedrift måneder ind i fremtiden. Den aktuelle markedssituation med et lukrativt bytteforhold bør kunne udnyttes fuldt ud på enhver svinebedrift landet over. Handelsvinduet står pivåbent. Det er bare med at få lukket nogle gunstige korn- og foderhandler.

Leverer individuelle løsninger til hver landmand

Kør med maskinerne året rundt, men betal leasingydelserne i oktober, november og december, når likviditeten på bedriften har det bedst, lyder et tilbud.

Sen sprøjtning i vårsæd til forebyggelse af aks- og strånedknækning

Det anbefales kun at vækstregulere vårsæd, hvis der er en meget frodig vækst. Svampesprøjtning har også effekt mod aks- og strånedknækning.

Intensivt landbrug er vejen frem for klimaet

Hvis man lod os gødske mere, kunne dansk landbrug alene løse den danske del af klimaopgaven, mener skribenten.

Tilsagn om tilskud til jordfordeling

Klarlæg allerede nu, om der kan være grundlag for en jordfordeling, inden der åbnes for ansøgninger til en ny tilskudsordning, lyder rådet fra Søren Nørgaard Sørensen, advokat og partner, HjulmandKaptain.

Hvor tjener man pengene i sit markbrug?

Når man kender sine omkostninger og arbejder med sine nøgletal, stiger interessen for bedriften og evnen til forandringer. - Man tjener derfor typisk mere ved at deltage i et DB2-tjek, påpeger maskinkonsulent Christian Rabølle, VKST.
Side 1 af 1542 (30839 artikler)Prev1234567154015411542Next