bannerPos

Bytteforhold sidder lige i skabet

Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
15-05-2019 07:05

NETOP NU ER ikke mindst svineproducenterne herhjemme i en gunstig situation. Bytteforholdet mellem indkøb af foder – herunder både foderkorn og soja til foderblandingerne – er gunstigt. Meget endda. Og skal man tro eksperterne, så kan det blive endnu mere gunstigt. Det er naturligvis ikke gunstigt for planteavlerne. Men som husdyrproducent har man ikke råd til at være passiv. Der skal lægges en skarp indkøbsstrategi.

KORNET HAR NEMLIG udsigt til yderligere fald. Proteinkilden soja er helt i bund, og potentialet nedad måske til at overse. Mens svinekød ifølge Danske Svineproducenters markedsekspert Markus Fiebelkorn med en vis sandsynlighed kan komme op i to euro, svarende til 15 gode, danske kroner pr. kg.

DET BETYDER, AT har man ikke allerede handlet foder, eller sikret sig at få låst sine råvarepriser fast så langt øjet rækker, så er det med at komme i gang. Sammen med sine rådgivere på området. Det aktuelle forhold mellem indkøb af råvarer og foder og salget af kød den anden vej sidder simpelthen lige i skabet. Og det skal ens indkøbspolitik på bedriften naturligvis afspejle. Der skal ageres og handles. Et marked, der sidder lige i skabet, skal ganske enkelt føre til en handelspolitik på enhver bedrift, der ligeledes sidder lige i skabet.

DET KAN GODT være, at råvarepriserne falder yderligere. Men det kan man jo tage højde for i sine dispositioner. Eller man kan leve med, at man har gjort en rigtig god foderhandel, der kan laves et attraktivt DB på i staldene. Og hvorfor ikke sikre sig sit fremtidige foder til en pris, der er yderst fornuftig kødpriserne taget i betragtning?

OG HAR MAN sikret sig, at man er dækket af med billigt foder, er der rent faktisk stor sandsynlighed for, at kødmarkedet arbejder for en, fordi bytteforholdet udvikler sig yderligere i kødproducenternes favør. Naturligvis er der ingen garanti for, at kødpriserne stiger til 15 kroner pr. kg. Men har man sikret sig et godt, billigt foder, har man skabt et usædvanligt godt fundament for sin bedrift måneder ind i fremtiden. Den aktuelle markedssituation med et lukrativt bytteforhold bør kunne udnyttes fuldt ud på enhver svinebedrift landet over. Handelsvinduet står pivåbent. Det er bare med at få lukket nogle gunstige korn- og foderhandler.

Brasiliansk farmer dyrker Conservation Agriculture – fordi det på alle måder er bedst

På Agripastos Farm er efterafgrøder, sundt sædskifte og nye, bedre såmaskiner taget i brug for især at gøre jorden mere frugtbar ved at øge dens indhold af humus. Skiftet til CA har også betydet, at erosionen er ophørt, hvilket er særdeles vigtigt.

Succes med nyt foldkoncept

Med nyt foldkoncept fravænnes en halv gris mere pr. so på Ulvehøjgaard ved Brørup, og de fravænnede smågrise vejer 1,6 kilo mere.

Forekomst af influenza har ingen sæson

Dyrlægerne hos Vet-Team anbefaler, at der tages prøver inden, vaccination mod influenza begyndes, men også med jævne mellemrum efterfølgende, for at se om det fortsat er den rigtige type, man vaccinerer imod.

Tag flere sorter ind

Hvedeforælder Finn Borum fra Sejet Planteforædling giver sit bud på, hvorfor man skal vælge sorter med forskellige dyrkningsegenskaber. Planteavler Esben Kappel benytter også denne strategi og glæder sig over udsigten til høje udbytter.

Ny presser i Danmark

Den nye bigballepresser, Kuhn LSB 1290iD, kører nu for første gang i Danmark.

Fendts Ideal 10-mejetærsker nærmer sig danske marker

IdealDrive – styresystemet uden rat - er en feature i Fendts kommende topmodel. De første mejetærskere fra producentens øverste hylde kommer til at køre tests i den europæiske høst i år. Danske kunder kan få en ny Ideal 10-maskine til 2021-høsten.

Rapsprisen stiger på trods af høstens kommen

Normalt falder rapsprisen under høst her i Europa. Det virker blot ikke til at blive tilfældet i år. I stedet presser den europæiske rapspris på for nye stigninger og det tyder dermed på, at rapshøsten i Europa ikke bliver for god i år.

Foretræk høst til den tidlige side

Landbonord anbefaler så tidlig høst som muligt.

Kornhøsten kører nemt

Kornet tørrer godt og vinterbyggen er mange steder snart i hus.
Side 1 af 1586 (31708 artikler)Prev1234567158415851586Next