bannerPos

Bytteforhold sidder lige i skabet

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
15-05-2019 07:05

NETOP NU ER ikke mindst svineproducenterne herhjemme i en gunstig situation. Bytteforholdet mellem indkøb af foder – herunder både foderkorn og soja til foderblandingerne – er gunstigt. Meget endda. Og skal man tro eksperterne, så kan det blive endnu mere gunstigt. Det er naturligvis ikke gunstigt for planteavlerne. Men som husdyrproducent har man ikke råd til at være passiv. Der skal lægges en skarp indkøbsstrategi.

KORNET HAR NEMLIG udsigt til yderligere fald. Proteinkilden soja er helt i bund, og potentialet nedad måske til at overse. Mens svinekød ifølge Danske Svineproducenters markedsekspert Markus Fiebelkorn med en vis sandsynlighed kan komme op i to euro, svarende til 15 gode, danske kroner pr. kg.

DET BETYDER, AT har man ikke allerede handlet foder, eller sikret sig at få låst sine råvarepriser fast så langt øjet rækker, så er det med at komme i gang. Sammen med sine rådgivere på området. Det aktuelle forhold mellem indkøb af råvarer og foder og salget af kød den anden vej sidder simpelthen lige i skabet. Og det skal ens indkøbspolitik på bedriften naturligvis afspejle. Der skal ageres og handles. Et marked, der sidder lige i skabet, skal ganske enkelt føre til en handelspolitik på enhver bedrift, der ligeledes sidder lige i skabet.

DET KAN GODT være, at råvarepriserne falder yderligere. Men det kan man jo tage højde for i sine dispositioner. Eller man kan leve med, at man har gjort en rigtig god foderhandel, der kan laves et attraktivt DB på i staldene. Og hvorfor ikke sikre sig sit fremtidige foder til en pris, der er yderst fornuftig kødpriserne taget i betragtning?

OG HAR MAN sikret sig, at man er dækket af med billigt foder, er der rent faktisk stor sandsynlighed for, at kødmarkedet arbejder for en, fordi bytteforholdet udvikler sig yderligere i kødproducenternes favør. Naturligvis er der ingen garanti for, at kødpriserne stiger til 15 kroner pr. kg. Men har man sikret sig et godt, billigt foder, har man skabt et usædvanligt godt fundament for sin bedrift måneder ind i fremtiden. Den aktuelle markedssituation med et lukrativt bytteforhold bør kunne udnyttes fuldt ud på enhver svinebedrift landet over. Handelsvinduet står pivåbent. Det er bare med at få lukket nogle gunstige korn- og foderhandler.

DLG sætter ny retning for sin danske forretning

Som et led i koncernstrategien Leading the Way 2021 sætter DLG nu en ny retning for sin danske forretning.

Det er så nemt at skælde landbruget ud

Landbruget får skæld ud for ikke at lave minivådområder, m.v., men det skyldes, at Landbrugsstyrelsen og en række kommuner ikke har været gearet til opgaven, skriver formanden for Landbrug & Fødevarer Østjylland.

Højesteret gav skatteyder mulighed for at vælge om i selvangivelsen

Hvis en skatteyder havde været klar over, at skattemyn­dig­hederne ikke ville godkende tab på blandt andet aktier som fradragsberettiget, ville han have selvangivet sine lån anderledes. Derfor havde han krav på omvalg, fastslår Højesteret i en dom.

Kan traktorerne klare det finske klima, kan de klare sig under alle forhold

Valtras testfolk kører de nye traktorer 800 km nordpå til det barske Lapland. Og i fabrikkens testcenter fryses de ned til minus 40 grader.

19 danske landmænd besøger finske Valtra i denne uge

Selv om der i dag sælges en del færre traktorer i Danmark end for få år siden, sælges der nu flere hestekræfter. En gruppe danske landmænd så i onsdags på produktionen af moderne traktorer, der er skræddersyede efter individuelle ønsker.

Ny udbyder af autovacciner

I september 2019 blev det meldt ud, at DTU Veterinærinstituttet ikke længere kunne modtage ordrer på autovacciner efter den 11. oktober 2019. Nu er en ny udbyder fundet.
Side 1 af 1757 (35121 artikler)Prev1234567175517561757Next