En klimadagsorden der skal kæmpes for

Faktisk er vi så dygtige herhjemme, at det er en gåde, at det ikke netop er dét fokus, danske medier tager i klimadebatten
SÅ KOM DER endnu en klimarapport fra FN. Og læser man fortolkningerne i en række danske medier, er vi tæt på afgrunden. En af hovedårsagerne er landbruget og fødevareproduktionen, lader man os forstå. Desværre synes det ikke at være gået op for ret mange, at netop danske landmænd er blandt dem, der producerer allermest klimavenligt. Og derfor er der fra landbrugets organisationer i dag et endnu større behov end nogensinde for at holde fast i tesen om, at dansk landbrug er en del af løsningen frem for problemet.
JAMEN, VI KAN jo bare alle sammen spise plantebaseret kost og droppe kød lyder et af klimaargumenterne igen og igen. Det er en urealistisk tilgang. Danmark producerer godt nok en hel del kød. Og langt mere end vi sætter til livs herhjemme, hvor vi er knap seks millioner mennesker. Dagligt vokser Jordens befolkning med 200.000 nye mennesker. Det svarer til Danmarks befolkning på en måned. De familier vil også være sunde og spise varieret.
HVAD VI GØR i Danmark, har isoleret set ikke den store klimaeffekt. Om nogen overhovedet. Men derfor kan vi jo godt opføre os ordentligt og klima-anstændigt. Og det er netop også det, vi gør, når vi producerer nogle af verdens sundeste og mest bæredygtige fødevarer på kloden.
FAKTISK ER VI så dygtige herhjemme, at det er en gåde, at det ikke netop er dét fokus, danske medier tager i klimadebatten. Jo flere fødevarer, der produceres i Danmark, desto lavere klimaaftryk pr. fødevareenhed, som skal mætte 200.000 flere jordboere dagligt. At tro, lokale småbønder i udviklingslandene formår at løse den gigantiske opgave er himmelråbende naiv.
FAKTISK FORHOLDER DET sig lige omvendt. Det er således de effektive landbrug i lande som Danmark, som småbønder verden over skal lære af. Der er brug for effektivitet. Ikke ineffektivitet. At vi allesammen i vores del af verden også godt kan skære i vores kødforbrug, er både sikkert og vist. Men det er ikke her, nøglen til positive klimaforandringer ligger. Den ligger gemt i viden og faglig landbrugsekspertise. En ekspertise, der kan betyde, at landbrugsproduktionen ude i verden ikke lægger enorme arealer øde hen. Men at man tager hånd om ressourcerne på en måde, så produktion og bæredygtighed kan gå hånd i hånd.
DET MESTRER DANSKE landmænd bedre end de fleste. Og den klimadagsorden skal der kæmpes for i et dansk mediebillede, der gang på gang problematiserer dansk fødevareproduktion fremfor at fokusere på, at vi med vores ekspertise som landbrugere og fødevareproducenter er en del af løsningen.