Arla øger acontoprisen fra 1. marts

Arlas acontopris for konventionel og økologisk mælk stiger med 3,7 øre pr. kg fra 1. marts 2021, oplyser mejerigiganten.

Arlas acontopris for konventionel mælk af førsteklasses kvalitet baseret på GMO-frit foder, hvor medlemmet har indsendt data for både Arlagården Plus og Klimatjek, vil fra 1. marts være på 248,6 øre pr kilo mælk. Det er en stigning på 3,7 øre pr. kilo, oplyser Arla. 

Også prisen på økologisk mælk stiger med 3,7 øre pr. kg. Derfor vil Arlas acontopris for økologisk mælk af førsteklasses kvalitet, hvor medlemmet har indsendt data for både Arlagården Plus og Klimatjek, være 309,2 øre/kg.  

Det er første gang siden oktober måned, at prisen får et nøk opad. Ved den lejlighed steg priserne også med 3,7 øre.

- Den globale mælkeproduktion er delt, hvor Europa og Oceanien oplever begrænset vækst, mens Nord- og Sydamerika fortsat oplever stor vækst.  Denne vækst synes at have begrænset indvirkning på den globale efterspørgsel og priserne.  Efterspørgslen er fortsat stærkere end forventet, hvorfor markedet stadig forholder sig positiv., skriver Arla i en meddelelse til sine andelshavere. 

Udsigten for fremtiden er fortsat stabil med mulighed for en positiv udvikling. 

Stabil produktion globalt

Prisudviklingen skal findes i en trend med kun få produktionsstigninger. Mælkeproduktionen i EU i december var kun 0,4 procent højere end på samme tid i 2019, med faldende mælkeproduktion i Tyskland, Frankrig og Holland, som har opvejet væksten andre steder i regionen. 

Globalt stagnerede væksten i mælkeproduktion sammenlignet med sidste år i Oceanien, men der sås dog en fortsat stærk vækst i USA i forhold til sidste år takket være en stigning i produktionen i december på 3,1 procent.   

Den stærke vækst i USA har dog haft begrænset indflydelse på de globale markeder, da de amerikanske eksportører har oplevet logistikproblemer og mangel på containere til at sende produkterne ud af landet.  

Osten ryger op

Til gengæld er priserne på ost stigende efter positive udmeldinger omkring udfaldet af Covid-19 og stærk priskonkurrence på mælk fra smør/SMP sammen med et stærkt europæisk marked for flydende varer (SMC og Fløde). Mozzarella er på vej tilbage fra den lave prissætning umiddelbart før jul, og handles nu til priser, der svarer til gul ost.  
 
WMP-priserne holder fast som følge af smørpriser, der er stærkere end forventet, hvilket har tilskyndet producenterne til at søge mod SMP-produktion for at frigive mere fedt. Dette har dog lagt låg på SMP-priserne, men alligevel har de seneste prisindikationer fra markedet været positive. 
 
Endelig er efterspørgslen efter smør fortsat stor i både Europa og Mellemøsten. Sammen med fald i mængden af UK bulk-fløde, der aktuelt er tilgængeligt i Europa pga. logistikproblemer som følge af Brexit, har vi ikke set det sædvanlige fald i prisen på smør i første kvartal i Europa.  Priserne holder derfor niveauet. 

hka

Læs også