- Nu er det tid til at dræne

Udbytterne øges med god markdræning, og nu kalder sæsonen på eftersyn, vedligehold og udskiftning af de rør, som dræner de danske marker.

Sæsonen er nået til, at det giver mening at grave i markerne for at skifte og vedligeholde drænene, så udbytterne kan optimeres mest muligt.

- Nu er det tid til at dræne. Egentlig kunne man have gået i gang allerede midt i september, men der er stadig tid til at få optimeret drænfaciliteterne, siger Per Kaaber, direktør i Oldebjerg.

- Undersøgelser af dræning har førhen vist, at man faktisk kan få helt op til 20 procent større udbytte, hvis man har nye eller godt vedligeholdte rør, fortæller han videre.

Erfaren forhandler

Oldebjerg har i over 20 år beskæftiget sig med salg af materiel til kloakering og dræning og leverer til kunder over hele landet. Virksomheden har base i Sorø, hvor kunder selv kan afhente varer og spare fragten.

- Vi bruger faste rør til dræn, hvor man tidligere brugte rullerør, siger Per Kaaber og fortsætter:

- Tidligere havde man lerdrænrør til landbruget, og i noget mindre dimensioner, end de nuværende. Men man er gået op i dimensioner, netop af hensyn til afvandingshastigheden, og det er også med til at fremtidssikre rørene.

Ensrettede størrelser

Førhen blev der typisk solgt drænrør af typen 92-80. Det betød, at der for eksempel kunne opstå lidt forvirring, når drænrørene skulle skiftes og der skulle skaffes rør af korrekt størrelse.

- Det er logisk set bedre at have samme dimension, i stedet for at køre med to dimensioner og skulle have en overgang hver gang. Derfor sørgede jeg for at få skræddersyet 110 mm fuldslidsede drænrør i tre meters længde, forklarer Per Kaaber.

Med røret på 110 mm kan man bruge almindelig kloakfitting, fordi det er samme dimension som kloakrør, og samtidig koster løsningerne kun en tredjedel af, hvad drænfitting kostede.

- I øjeblikket kører vi et projekt, hvor vi har fået lavet dimensionerne i fire meter. Det har vi prøvet at tage hjem fra en ny producent. Jeg har aldrig set så god kvalitet før. Samtidig er de endda billigere end hidtil. Højest kvalitet og lavest pris, simpelthen, siger han.

Drænkurser

Oldebjerg har tidligere afholdt drænkurser med rådgivningsvirksomheden Agrovi, og det samarbejde håber og forventer virksomheden igen at kunne sætte igang.

- Det giver bare god mening. Selvom man i forvejen har dræn på sine marker, er mange af de eksisterende dræn efterhånden ved at have nået pensionsalderen, fortæller Per Kaaber.

- Tidligere har vi typisk set op mod 50 landmænd til kurserne, hvor der blandt andet orienteres om de forskellige muligheder, der er inden for dræntyper, slutter han.

Læs også