Insekter skal give grønnere grise og høns

Ny lovgivning gør det tilladt at fodre grise og høns med insekter i EU. Danske virksomheder og forskere vil sammen udvikle insektproduktionen, så den kan blive et bæredygtigt alternativ til soja

Nu vil forskere og insektproducenter med støtte fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Landbrugsstyrelsen udvikle produktionen af insekter, så den på længere sigt bliver et oplagt alternativ til sojaen.

- På baggrund af forsøg med svin og fjerkræ ved vi, at det er muligt at erstatte 10 procent af den soja, der bliver importeret til Danmark. Det kræver en væsentlig skalering af insektproduktionen, og derfor giver det rigtig god mening at blive klogere på, hvordan man laver den mest effektive produktion, siger Jan Værum Nørgaard, projektleder og lektor på Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Nu vil Aarhus Universitet sammen med insektproducenterne EntoMass, Enorm og Insectum finde en fodersammensætning, der effektiviserer insektproduktionen og nedbringer insekternes udledning af kvælstof.

- Vi ved præcis, hvad en gris skal have i foderet for at vokse sig stor og sund, men med insekter er vi lidt mere på bar bund. Derfor vil vi rigtig gerne finde ud af, hvilket foder, der giver den største vækst hos insekterne, så produktionen af dem kan blive så effektiv som muligt, siger Jan Værum Nørgaard.

Han forventer, at den rigtige blanding af protein og næringsstoffer til soldaterfluerne kan sænke deres udledning af kvælstof med 20 procent. Det svarer til 213 tons kvælstof per år. Projektet er støttet af Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram med 3,8 millioner kroner og løber frem til den 30. september 2024.

Læs også