Brug af antibiotika til opfedning falder i Tyskland

Det tyske forbundsinstitut for risikovurdering (BfR) har fundet, at antibiotika bruges mindre og mindre til opfedning af dyr, lyder det i en pressemeddelelse fra instituttet.

- Den gode nyhed er, at det samlede forbrug af antibiotika er faldende i de betragtede husdyrarter, dog med udsving, siger professor Dr. Annemarie Käsbohrer, leder af enheden for epidemiologi, zoonoser og antimikrobiel resistens, som har udarbejdet rapporten.

Hun fortsætter:

- Dette fald adskiller sig dog mellem dyrekategorier og afspejler ikke det observerede fald i forbruget. Vi er nødt til at opnå en bedre forståelse af bakteriers modstandsadfærd og intensivere indsatsen for at reducere den for at kunne opnå et langsigtet fald i modstandsraten, sagde Dr. Annemarie Käsbohrer.

I sin evaluering fokuserede BfR på forskellige parametre. Hyppighed og mængder af givet antibiotika i en seks-måneders periode blev vurderet i forhold til dyrearten. Blandt de bedrifter som ikke brugte antibiotika var omkring 85 procent fedekvæg. De største mængder antibiotika blev stadig brugt til slagtesvin, efterfulgt af smågrise, kalkuner, høns og kalve.

I de fleste tilfælde udviste den gennemsnitlige frekvens af antibiotikaadministration blandt de enkelte bedrifter en faldende tendens, selvom der blev fundet højere værdier i de enkelte halvår. Der kan dog ses en klar opadgående tendens i slagtekyllingebedrifter med opfedning. Den gennemsnitlige behandlingshyppighed på bedriftsniveau steg med 4,8 dage.

Læs også