Analytikere: Danske landmænd mangler op mod 100 mm nedbør

Der mangles efterhånden store mængder regn. Og flere steder i landet opgraderes krisen fra tørt til tørke, beretter Agromarkets.

Der er udsigt til nogle få millimeter regn i denne uge. Men der skal meget mere til, før det bliver optimalt. Det skriver AgroMarkets. Ifølge analytikervirksomheden mangler vi over 100 millimeter regn i Danmark, mens der fordamper to til tre mm om dagen.

Ifølge AgroMarkets er man nu gået fra tørt til tørke i flere lokalområder i Danmark – og det kan have store konsekvenser for den enkelte.

- Skaderne på afgrøder udvikler sig ligeså i takt med, at tørken er en realitet, og i de områder ser det slemt ud, skriver AgroMarkets.

Rimelige foderpriser

Umiddelbart er det dog stadig muligt at købe korn til foder til rimelige priser, oplyser analytikerne. Ifølge AgroMarkets går flere foderstoffer i markedet med korn fra 2022-høsten og tilbyder det til hjemmeblandere.

- Det er en god løsning, fordi de fleste foderstoffer ikke ønsker at sælge korn til hjemmeblandere fra høst 2023, før de selv har overblik over deres egen forsyning til foderfabrikker og andre indgåede kontrakter, skriver AgroMarkets.

En anden livline lige nu er korn fra Tyskland og længere mod syd. Ifølge analytikerne er der her rigelige mængder korn og til fornuftige priser, selvom det skal transporteres til Danmark.

Det er ikke kun Danmark, hvor udsigten til regn har været tynd. Det meste af Østersøområdet har ikke set meget vand i uger. LIgeledes er Holland, Belgien, Luxembourg samt Storbritannien hårdt ramt.

Til gengæld står kornmarkerne væsentlig bedre i Frankrig, oplyser AgroMarkets. Hveden i Frankrig står noget bedre end sidste år, viser den seneste vurdering fra landet. Hele 85 procent af deres hvede står godt eller meget godt mod 65 procent sidste år. Vårbyggen scorer også topkarakter med 83 procent godt eller meget godt.

Læs også