Dansk svineeksport tromler derudaf

Den danske eksport af svinekød i 2020 er på vej mod et rekordniveau. Kina er nu Danmarks vigtigste eksportmarked.

I de første ni måneder af 2020 eksporterede Danmark 1.437.385 tons svinekød til udlandet. Det udgjorde en værdi på 27,9 milliarder kroner. Det viser nye tal fra Markedsnyt for svinekød fra Landbrug & Fødevarer.

Det er en fremgang i både volumen og økonomi sammenlignet med samme periode i 2019, hvor der i de første ni måneder blev eksporteret knapt 100.000 tons færre til en værdi, der var cirka 4 milliarder kroner mindre. 

Det er situationen i Kina, som er verdens største forbruger af svinekød, der har været den store driver for den øgede ekspoert. Eksporten af svinekød steg med 10 procentpoint fra 18,2 procent i 2019 til 29,4 procent i år. Dermed har Danmark eksporteret mere svinekød til Kina end til Tyskland, der har hjemtaget 22,3 procent af den danske eksport.

Forventer fald

Men måske er det en forbigående situation. Ifølge Pan Chenjun, der er analytiker hos Rabobank, kan Kinas import af grisekød næste år falde fra mere end 5 millioner tons i 2020 til 3,5 millioner tons i 2021.

Faldet begrundes i en forventet genopbygning af den kinesiske produktion af grisekød i 2021. I sin seneste kvartalsrapport forventer Rabobank, at Kinas svineproduktion vil stige kraftigt i 2021 og nå et niveau, der svarer til mere end 80 procent af niveauet fra før afrikansk svinepest ramte landet.

hka

Læs også

Privat slagteri glæder sig til genåbning
Frost i Frankrig bekymrer
Strategie Grains opskriver europæisk eksport af hvede
Stigende efterspørgsel efter olie
Hvedeprisen revancherer og henter ind på rapsprisen
Agromarkets: Yderligere hvede ud af markedet