Rekordstor udbetaling fra Friland

I regnskabsåret 2020/2021 har Friland udbetalt 314 millioner kroner til leverandører. Det er den højeste udbetaling af tillæg i virksomhedens historie.

Frilands leverandører har efter en rekordomsætning på 998 millioner kroner modtaget en samlet tillægsudbetaling på 314 millioner kroner, hvilket er den højeste udbetaling til dato i virksomhedens historie. Beløbet er inklusiv resttillæg, som udbetales i december.

Formand for Friland, Peter Fallesen Ravn, glæder sig over, at Friland har kunnet øge udbetalingen af tillæg over året.

- Vi er stolte af, at vi i år har formået at øge udbetalingen af tillæg til vores leverandører. Det betyder meget for vores leverandører, at de kan forvente en høj, stabil afregning, og det vil vi gøre alt for at leve op til hen over året, siger Peter Fallesen Ravn.

Slår kødkvægskoncepter sammen

Efter regnskabet for 2020/2021 er det besluttet, at leverandører af grise til Friland Økologi får 1,10 kroner per slagtet kilo i resttillæg, mens leverandører af kvæg til Friland Økologi får et resttillæg på 0,70 kroner pr. slagtet kilo.

De to grupper af leverandører har igennem regnskabsåret fået henholdsvis 236,6 millioner kroner og 51,1 millioner kroner udbetalt.

Leverandører af Frilandsgris modtager et resttillæg på 0,65 kroner per kilo slagtet, mens leverandører af Friland Kødkvæg får 1,55 kroner pr. kilo slagtet i resttillæg. Frilandsgris-leverandører har modtaget samlet 25,4 millioner kroner gennem 2020/2021, mens leverandører til Friland Kødkvæg har modtaget 1,5 millioner kroner over året.

For de økologiske griseproducenter er der inklusiv noteringen fra Danish Crown udbetalt 25,77 kroner pr. kilo mod 22,35 kroner sidste år. For økologiske kreaturleverandører er der udbetalt 26,26 kroner pr. kilo mod 25,22 kroner pr. kilo sidste år.

Leverandører af Frilandsgris har for i år modtaget 13,45 kroner pr. kilo mod 15,62 kroner pr. kilo i 2019/2020. For Friland Kødkvæg er der udbetalt 25,83 kroner pr. kilo mod 24,49 kroner pr. kilo sidste år.

For alle de nævnte beløb skal lægges restbetaling fra Danish Crown og Danish Crown Beef til.

Vil øge afregning

Direktør i Friland, Claus Hein, tilføjer, at det er et væsentligt element for Friland, at afregningen i strategiperioden frem mod 2026 kan stabiliseres og øges.

- Vi kommer til at kigge endnu mere ind i langsigtede, strategiske kundepartnerskaber, som kan sprede vores afsætning ud på flere kanaler. Det er også en af grundene til, at vi har kunnet øge udbetalingen til vores leverandører i det forgangne år, og det vil vi fortsat fokusere på, for det er vejen til at sikre en stabil og høj afregning over de kommende år, siger Claus Hein.

Læs også