Ingen panik på råvaremarkederne

Selvom vi er på vej ind i – eller allerede er i recession – vurderer John Jensen ikke, at råvarepriserne generelt er på vej mod et kollaps. 

- Det eneste problem, der er i råvaremarkedet lige nu, er, at restauranter og diverse beværtninger er lukket. Det gør, at der ikke bliver solgt kvalitetskød, vin, øl, osv. Men jeg ser ingen kollaps af råvarepriserne ud over det, at oksekødsmarkedet klapper sammen for tiden, siger John Jensen. 

Han tilføjer, at prissætningen på oksekød i forvejen er svag i forhold til udviklingen i Europa. 

- Vi har fået negative reguleringer i Danmark, men ikke nær så meget som i Tyskland og Holland. Den danske notering er dog generelt for lav i forhold til noteringerne i Europa, siger John Jensen.

Mælke- og svinepriser

På mælkesiden vurderer han, at de danske mejerier bliver ramt lidt på eksportsiden, fordi de eksporterer så meget. 

- Men isoleret set bliver mælkemarkedet ikke ramt af betydning, vurderer handelsrådgiveren.

Heller ikke grisekødet står til at blive ramt synderligt. Blandt andet fordi kineserne aftager det kvantum, de plejer.

- Vores største udfordring er sådan set USA, hvor noteringen er kommet under fem kroner pr. kg. Problemet er, at europæerne og amerikanerne mødes hos den samme kineser og skal sælge svinekød. Og det er svært at sælge til 13 kroner, når man ved, at der lige har været en amerikaner og sige 5 kroner. 

Kan give et pres

Den store forskel mellem de europæiske og amerikanske svinepriser kan ifølge John Jensen godt lægge lidt pres på svinekødspriserne senere i 2020 og i 2021. 

- Derudover går det vanvittigt hurtigt for kineserne med at få deres egen svineproduktion i gang. Der er udsigt til, at de ved udgangen af i år vil være længere fremme, end de havde regnet med, selvforsyningsmæssigt. Derfor tror jeg, at svinepriserne på lidt længere sigt vil sætte sig – dog stadig på et fornuftigt niveau, siger John Jensen.

Han fortæller, at landbrugsråvarerne normalt ikke bliver påvirket synderligt af en recession. 

- Der kommer lige et dyk, men når der så er gået 3-4 måneder, så forbruger folk – i hvert fald i den vestlige verden – nogenlunde det, de plejer, siger John Jensen.

Muligt come back

Ifølge handelsrådgiveren kan recessionen ret hurtigt blive afløst af økonomisk vækst igen. 

- Kan vi være heldige, at recessionen kun bliver i en kortere periode, og så kører det bare igen? Ja, det tror jeg faktisk på. Det afgørende er, at markedet tager godt imod de hjælpepakker, som landene og centralbankerne laver, og helt afgørende er forbrugernes tillid. Har de tillid til, at de har et job fremadrettet, så bruger de også penge igen, siger John Jensen.

morten@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 40 75 76 96

 

Læs også