Markedsnoter: Stabile forhold på slagtesvinemarkederne

De europæiske slagtesvinemarkeder er også i denne slagteuge overvejende i balance, skriver Danske Svineproducenter i et nyhedsbrev. Der er uændrede priser i en lang række lande. Samtidig forlyder det, at udbuddet af slagtesvin, som er steget lidt, efterspørges godt af slagterierne.

- Det, der trækker efterspørgslen og det aktuelle prisniveau, er stadigvæk den store eksport til Asien. Analytikere fra Rabobank har for nylig udtalt, at ASF nu optræder i cirka 50 lande over hele verden, svarende til 75 procent af det globale slagtesvineudbud. Særligt landene i Østeuropa og Asien er hårdt ramt. Foruden i Kina meldes der hele tiden om nye tilfælde også i Vietnam, som er verdens sjettestørste svinekødsproducerende land, skriver Danske Svineproducenter.

Den danske notering, som i lang tid hen over sommeren har været meget lidt konkurrencedygtig, ligger nu næsten på samme niveau som den tyske, tilføjer foreningen.

Mere usikker finansiel situation

Finans Danmark deler grundlæggende de økonomiske vismænds nye vurdering af den aktuelle konjunktursituation, herunder den svagere og mere usikre situation i den internationale økonomi.

Dog deler brancheorganisationen ikke vismændenes opfattelse af bankernes indtjening som værende høj.

- På trods af ekstraordinære indtægter på de omfattende låneomlægninger er indtjeningen i bankerne faldende, hvilket bekræftes af de seneste regnskaber for 1. halvår 2019. Bankernes indtjening er faldet 40 procent fra 2017 til 2019 samtidig kan vi se, at bankerne har en lavere indtjening sammenlignet med andre brancher, siger administrerende direktør i Finans Danmark, Ulrik Nødgaard.

Mens de danske bankers indtjening fortsat genererer et afkast, der er pænt i europæisk sammenhæng, ligger niveauet nu lavt i forhold til, hvad der efter internationale institutioners opfattelse karakteriserer en sund bank.

Roligt marked for okse- og kalvekød

Markedet for okse- og kalvekød er roligt. Der er stabile tilførsler af slagtedyr, og afsætningen forløber uændret i forhold til sidste uge, lyder det fra Danish Crown i en frisk markedskommentar.

- Hjemmemarkedet melder om rolig handel. Forbruget er præget af det kølige vejr, og efterspørgslen samler sig om hakket kød og udskæringer til retter med lang stegetid, skriver Danish Crown, og tilføjer:

Eksporten til Sydeuropa er også præget af det køligere vejr. Der efterspørges halve kroppe af kødkvæg, mens salget af rygge og rygprodukter møder modstand i markedet.

Præmier på bønner faldet

Selvom Kinas efterspørgsel efter amerikanske bønner er steget den senere tid, så befinder vi os alligevel langt fra niveauerne før handelskrigen, konstaterer Jyske Bank i en afgrødekommentar.

- Præmierne på de sydamerikanske bønner er faldet, som en konsekvens af, at Kina igen er begyndt at kigge efter amerikanske varer, og dermed er konkurrenceevnen på nordamerikanske bønner ikke lige så stærk som tidligere. Efter et par kraftige stigninger i sidste uge, er sojaskråen faldet tilbage, med december-kontrakten tæt på at være tilbage i sit gamle handelsinterval under 300 US-dollar pr. ton, skriver banken.

Stor russisk vårhvedehøst

Det tyder ifølge analysehuse på en større russisk vårhvedehøst end ventet.

- Holder estimaterne stik, vil det kunne opveje en eventuel nedjustering af produktionsestimaterne på den sydlige halvkugle, som de seneste uger har været blandt de prisunderstøttende faktorer for møllehveden, skriver Jyske Bank, der i en afgrødekommentar marked vurderer, at markedet forbliver velforsynet.

Læs også