Svinenoteringen stiger igen

Danish Crown sætter noteringen op for slagtesvin med 20 øre, så et kilo svinekød fra næste uge koster 13,80 kroner.

Dermed øger noteringspriserne i Danmark forspringet til noteringerne i de øvrige store svineksporterende lande i Europa.

Det europæiske marked for fersk grisekød ligger stadig en smule underdrejet efter en jule- og nytårsperiode med mange helligdage. Derfor er der rigeligt med grise, og dem, der slagtes, er relativt store.

- Udbuddet af fersk kød i Europa ligger til den høje side lige nu. Samtidig fornemmer vi, at en del tyske slagterier fryser mindre kød, end de typisk har gjort på den her årstid. Det hænger formentlig sammen med frygten for et udbrud af Afrikansk Svinepest, for vi så et tilsvarende reaktionsmønster i Tyskland, da Belgien blev ramt af ASF for halvandet år siden, fortæller markedsdirektør i Danish Crown, Lars Albertsen.

Det er særligt priserne på bove og kamme, der har været under pres siden nytår, mens priserne på brystflæsk, nakker og skinker er sivet.

- Vi står markant anderledes lige nu end de fleste af vores kolleger. Helt grundlæggende kan vi fryse mere og derfor eksporterer mere ud af Europa. Derfor valgte vi allerede i november at lukke en rækker ordrer til afskibning i januar, fordi vi på den ene side forventede en afmatning i Kina hen over det kinesiske nytår, og på den anden side altid ser en ubalance i Europa i januar. At ubalancen i Europa er så stor, som den er, er kommet som en overraskelse, men vil formentlig rette sig i løbet af nogle uger, siger Lars Albertsen.

Mens salget til Kina er trægt i øjeblikket på grund af den kommende ferieperiode, så er der en stabil afsætning til Japan.

Læs mere om Afrikansk svinepest

ASF er en virussygdom med høj dødelighed. Derfor er der stort fokus på effektiv smittebeskyttelse for at undgå et udbrud på dansk jord.

Læs mere her

Læs også