40 år som selvstændig i maskinbranchen

Den 1. november kan Jens Andersen fejre, at det er 40 år siden, han startede som selvstændig. Samme dag overtager sønnen Jeppe ansvaret for salgsdelen i Serritslev Maskinværksted og en ny epoke begynder.

Den 1. november er det 40 år siden Jens Andersen startede som selvstændig. Han købte den dengang konkursramte servicestation i Serritslev og forvandlede den til et serviceværksted med salg af brugte traktorer, Serritslev Maskinværksted. Til en start handlede det meget om biler, men det gik hurtigt over og siden har maskinerne været centrum i hele familien Andersens liv, som foruden Jens tæller hustruen Susanne og parrets tre, nu voksne børn.

Jens Andersen var år forinden købet i 1979 blevet uddannet traktormekaniker med et ømt punkt for Ford og begyndte allerede inden han overtog matriklen i Serritslev at købe og sælge brugte traktorer.

- Da vi startede her, fik vi en aftale med en bekendt, Thomas Jensen. Thomas købte brugte Ford-traktorer i England og satte dem hos os. Så solgte vi dem og skulle først betale Thomas, når traktoren var solgt, fortæller Jens Andersen.

 

Forrygende start

Markedet for de brugte blå maskiner døde ud og i starten af 80´erne fik Jens de russiske Belarus-traktorer i handlen.

- Man kunne betale dem over tre år rentefrit og det gik rent ind, husker han.

- Ja, et år blev du da den mest sælgende Belarus-forhandler i Danmark og vi vandt en rejse til Rusland, supplerer Susanne, som de første mange år arbejdede som sygeplejerske.

Der var fart på og Jens Andersen var også at finde som udstiller på Hjørring Dyrskue for første gang. En ting som siden er blevet gentaget hvert eneste år. Starten som selvstændig var overraskende nem og allerede fra start havde maskinværkstedet en mand ansat.

Men virkeligheden ramte også i Serritslev med en rente, som kom op over 20 procent.

- Det var en hård tid, fortæller Susanne, som tog beslutningen om at stoppe som sygeplejerske og arbejde hjemme efter der også var kommet tre drenge til; Jeppe, Søren og Peter.

Når parret ser tilbage, er grunden til deres overlevelse i branchen i høj grad kundernes fortjeneste. 

- Vi har altid oplevet en kæmpe tillid fra kunderne. Da vi startede, var der mange flere landmænd og de havde alle sammen alle maskinerne. I dag er der færre landmand, det samme antal køer, og maskinerne er blevet tilsvarende større, forklarer Jens, der har handlet med flere af de samme kunder gennem alle 40 år.

 

Specialist i løftegrej

I 1985 blev Jens Andersen Same og Lamborghini forhandler – en forhandling, der fortsatte i 20 år.

- Derefter valgte vi at specialisere os i løftegrej. Vi opbygger byggelifte, både trailerlifte, sakselifte og teleskoplifte, fortæller Jens Andersen.

Serritslev Maskinværksted blev forhandler af Gehl minilæssere og har de seneste år, efter kundernes ønske, satset endnu mere på de mindre maskiner, blandt andet med flere have park-maskiner.

 

Næste generation er klar

Og de små maskiner er sammen med lifte, reparationer og service, fremtiden i Serritslev. En fremtid, som starter et nyt kapitel den 1. november – 40 år efter Jens Andersen begyndte.

Det sker, når sønnen Jeppe Andersen overtager ansvaret for salgsdelen i virksomheden.

Et generationsskifte som så de første spæde skridt, da Jeppe som 5-årig sad og skruede i en plæneklipper og senere tog uddannelsen som landbrugsmaskinmekaniker. For 10 år siden kom han hjem og få år efter købte han bygningerne, mens forældrene, Susanne og Jens flyttede op på en ejendom få hundrede meter væk.

- Det er meningen, at vi skal have endnu mere gang i salgsdelen igen, fortæller Jeppe Andersen, som i sommers fik forhandlingen af Solis og DK-tec, som producerer henholdsvis minitraktorer og redskaber.

 

Elev nummer 22 på 40 år

Gennem alle 40 år har eleverne haft en særlig plads på værkstedet i Serritslev, hvor elev nummer 22 er i gang med at lære.

For Jens giver eleverne et frisk pust i hverdagen og samtidig elsker han at bruge tid på at lære fra sig.

Virksomheden tæller 8 mand, hvis alle tælles med og ofte har der også været to elever ad gangen.

- Det betyder meget at være med til at give dem en uddannelse, de kan bruge til noget. Og samtidig er jeg stolt af, at vores kollegaer rigtig gerne vil have de svende, som kommer herfra, fortæller Jens.

 

Ny epoke efter kaffen

Susanne, Jens og Jeppe er klar med en kop kaffe, til dem der lægger vejen forbi den 1. november og når den er drukket, begynder næste epoke i Serritslev Maskinforretning nu med Jeppe i spidsen for salg og Susanne og Jens for servicedelen.

Efter nytår påbegynder Jeppe byggeriet af en udstillingshal, så alle maskiner kan vises frem og stå inde. I dag kørers de ud hver morgen og ind igen hver aften.

- Vi har altid gang i et eller andet. Vi er altid ved at sætte en sten et sted, siger Jeppe.

Læs også