Politiet øger kontrol med tunge maskiner

Store maskiner og tung last udfordrer lovens rammer for tung trafik. Det har fået Politiets Tungvognssektion til at skalere op for kontrollen i 2022.

- Kører man med 30 procent højere vægt, end reglerne dikterer, mister man kørekortet, oplyser Christian Rabølle, maskinkonsulent i VKST. Foto: Jørgen P. Jensen I 2021 blev der kontrolleret 1.000 tungvognskøretøjer, og i 2022 har politiet planlagt at kontrollere 5.000 køretøjer af den tunge slags. Arkivfoto

Her på denne årstid kører mange landmænd rundt på veje og marker med harver, gyllevogne og såmaskiner. Og der går ikke længe, før sprøjter og høstmaskinerne skal tages i brug.

Og i år er der ekstra god grund til at sætte sig ind i reglerne for kørsel med store landbrugsmaskiner. Politiets Tungvognssektion vil nemlig i år øge kontrollen af tungvognskøretøjer.

I 2021 blev der kontrolleret 1.000 tungvognskøretøjer, og i 2022 har sektionen planlagt at kontrollere 5.000 køretøjer af den tunge slags.

Risikerer at miste kørekortet

Kører man med for tungt læs eller en for tung maskine, og tages man i en kontrol, får man en bøde. Bødestørrelsen svarer til 300 kroner pr. overskredet procent til ejeren, og 150 kroner pr. overskredet procent til føreren.

- Vi anbefaler, at man sætter sig ind i reglerne for hver enkelt maskine, der skal ud at køre på vejene. Den viden kan man bruge, når man for eksempel fylder tanken med gylle. Det kan være, at der skal fyldes lidt mindre i, end tankens kapacitet tillader, siger Christian Rabølle, der er maskinkonsulent i VKST.

Han gør også opmærksom på, at man udover bøder også risikerer at miste kørekortet.

- Kører man med 30 procent højere vægt, end reglerne dikterer, mister man kørekortet, oplyser maskinkonsulenten og fortsætter:

- Det har selvfølgelig en økonomisk konsekvens for arbejdspladsen, men det rummer samtidigt en personlig konsekvens for den ansatte, der ikke kan arbejde i en periode.

Bremser, lygter og spejle

Maskinernes vægt og last skal være i orden, men det er ikke den eneste trafikregel, der skal overholdes. Der skal både være tilstrækkelig lygteføring og spejle, men også bremserne skal måske tjekkes en ekstra gang – især på de tunge, bugserede påhængsredskaber, der skal være forsynet med bremser.

- Spørgsmålet om bremser er noget, vi modtager igen og igen. Og det er vigtigt at have styr på. Man kan typisk finde grænsen for at bruge påhængsredskaber uden at tilkoble ekstra bremser på typepladen inde i maskinen. Her skal man se efter det, der kaldes »Permissible Towable Mass, non braked«, siger Christian Rabølle.

- Vi ved, at politiet kontrollerer fem gange så meget i år som sidste år, så det er rettidig omhu at reagere nu. Tjek reglerne for maskinernes vægt og bremsekriterierne for bugserede køretøjer, opfodrer VKST-konsulenten.

Han minder om, at man udover mindre i tanken, når der køres med gylle, også husker det samme til sommer, når kornvognene skal ud.

Få styr på reglerne

Der er mange ting at holde styr på, når der køres med tunge køretøjer på vejene.

Det kan være godt givet ud, hvis man allerede nu sætter sig ind i reglerne for sine maskiner – og overholder dem.

Man kan finde en oversigt over reglerne for landbrugsmaskiner på hjemmesiden www.landtrafik.dk.

Læs også