Kompakt teleskoplæsser i letvægtsklassen

To nye maskiner med en løftehøjde på godt fire meter, designet til transport på trailer, kommer fra Manitou.

Med en bredde på blot 1,49 meter og vægt under tre tons ruller de nye teleskoplæssere problemfrit op på en 3,5 tons trailer.

Der stod kompakte mål og lav vægt på opgavearket, som konstruktørerne på Manitou-fabrikken i den franske Bretagne-region fik stukket i hænderne. De fulgte beskeden og kvitterede med to nye kompakte teleskoplæssere i letvægtsklassen.To læssere med transportvægt under tre tons og størrelse lige til at køre op på en trailer.

- De nye letvægtere er døbt ULM – Ultra Light Manitou. Ifølge planerne skal de ramme det europæiske marked til efteråret, hvor de også ventes at indfinde sig hos Scantruck, fortæller markedschef Dennis Faurby hos Scantruck A/S, som er dansk importør og forhandler af Manitou.

Selv taler Manitou om en ny serie teleskoplæssere. Den består af de to modeller ULM 412 H og ULM 415 H. Begge ultrakompakte læssere holder målene 1,49 meter i bredden og 1,92 meter i højden. Den mest afgørende forskel er løftekapaciteten, hvor ULM 412 H magter 1,25 tons til en løftehøjde på 4,3 meter og storebror ULM 415 H 1,5 tons til samme højde.

Nem transport

- De kompakte mål og den beskedne maskinvægt sigter mod at gøre de to maskiner til et hit specielt i byggebranchen. Her vil de være ideelle til nem transport mellem flere arbejdssteder. Det samme vil naturligvis være tilfældet, hvis maskinerne anvendes i landbruget, hvor de nemt kan flyttes rundt mellem flere gårde, forklarer Dennis Faurby.

Maskinerne har firehjulstræk og oscillerende bagaksel. Frihøjden er 29 centimeter, og de små teleskoplæssere klarer sig godt også i ujævnt terræn, lyder det i en pressemeddelelse.

To, fire og krabbe

Maskinføreren kan glæde sig over nem adgang til kabinen uden ekstra trin. Vel på plads i sædet er der uhindret kig samtlige 360 grader rundt. Taget er et gennemsigtigt, stødsikkert vindue i polykarbonat, som er et lettere materiale end det traditionelle hærdede glas. Men som alligevel fuldt ud opfylder sikkerhedskravene for FOPS-standarden.

En skærm viser al nødvendig information i form af pop-ups, og som standard sidder joysticket på et flydende armlæn, der sikrer maskinføreren fleksibilitet.

Maskinerne kan styres både to-hjuls, fire-hjuls og krabbestyring, som det også kendes fra de større teleskoplæssere.

Til yderligere at optimere kørekomforten har konstruktørerne forsynet maskinerne med en automatisk parkeringsbremse. Den trækkes automatisk, når føreren forlader maskinen. Når han er tilbage i sædet, løsnes bremsen igen, og teleskoplæsseren er klar til at tage fat igen.

I motorrummet på både ULM 412 H og ULM 415 H har Manitou placeret en Yanmar-motor med 35 hestekræfter, som naturligvis matcher de nyeste Stage V-emissionskrav.

Læs også