bannerPos

Danmarksnyhed roses for spinataktion på Sjælland

Det nye 930 Maxflex skærebord ses her under en ganske kort pause under spinathøsten. Fotos: Alexander Dornwirth

AF: ALEXANDER DORNWIRTH

JOURNALIST
01-08-2019 07:11
Claas’ nye 930 MaxFlex skærebord var tirsdag ude for at høste spinat. Og ifølge sælger Henrik Pape fra Røstofte Maskiner så er skærebordet tæt på at være revolutionerende med hensyn til tidsbesparelse og vedligehold.

Claas’ nye 930 Maxflex skærebord kører for tiden kun ét sted i landet. På Sjælland. Men hvis resultaterne indtil videre holder, så fortæller sælger Henrik Pape fra Røstofte Maskiner, at skærebordet vil være helt ideelt for landmænd med særlige typer af specialafgrøder.

Skærebordet er oprindeligt udviklet til høst af sojabønner, men ifølge både producenten, sælgeren og maskinføreren på Sjælland, så er skærebordet også ideelt til spinat, ærter og andre bælgfrugter.

Det særlige ved skærebordet er, at det har en fleksibel knivbjælke, der kan give sig 18 centimeter op og ned. Samtidig kører den med en fast indføringstromle. Det medfører, at skæreboret kan komme utroligt tæt på jorden og samle de lave afgrøder op.

- Vi håber, at det kan bruges i et endnu mere bredt afgrødevalg. Men især her i spinat har det vist sig at være særligt effektivt. Hvis en landmand har et stort spinatareal, vil det virkelig kunne betale sig hjem. De år hvor spinaten ikke er særlig høj, og frøene sidder helt ved jorden, vil det naturligvis hurtigere betale sig hjem i forhold til i år, hvor frøene sidder lidt højere fra jorden, siger Henrik Pape til Effektivt Landbrug.

 

Ingen stop med skærebordet

Maskinføreren kommer ud af mejetærskeren og fortæller, at et traditionelt skærebord samler meget sten og jord op i maskinen med en masse vedligeholdelse til følge. Normalt skifter han knivblade og fingre »konstant«, som han siger. Men med brugen af det nye skærebord har han kun skiftet knivblade én gang indtil videre. (tirsdag formiddag red.)

- Med SG3-knivsystemet der er brugt til skærebordet, klippes fingeren fri. Så der ingen stop er med skærebordet. I et traditionelt skærebord kan man opleve, at spinatstænglerne slæber på fingrene, og det har vi ikke her, det kører bare nonstop. Vedligehold af skærebordet og videre ind i maskinen gør, at vedligeholdelsesomkostningerne vil være væsentligt reduceret, siger Henrik Pape.

Gårdejeren samt maskinføreren ønskede at være anonyme som betingelse for, at vi måtte se skærebordet i aktion.

 

Stille hvedeeksportmarked

Investeringsfondene satte sig på hænderne forud for forlænget weekend i det amerikanske. Argentinsk sojaindustri lider.

Godt år for Gråkjær

Entreprenørvirksomheden Gråkjær har travlt med at projektere og opføre en lang række projekter i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland, og virksomheden har lagt strategien for fremtiden ud fra et marked, der ser positivt ud. Dog med coronakrisen som en joker i branchen.

Udstillere glæder sig til Agromek

Blandt udstillere på Agromek ’21 er der store forventninger til igen at kunne møde landmændene på messestandene.

John Deere sælger SABO til Mutares

John Deere har meddelt, at der er underskrevet en aftale om at sælge SABO Maschinenfabrik til Mutares SE & Co. Overdragelsen er betinget af lovmæssig godkendelse af Federal Cartel Office Bundeskartellamt i Tyskland.

Nyt koncept afløser årets Svinekongres

Landbrug & Fødevarer Svineproduktion og Seges Svineproduktion står bag nyt koncept, som afløser årets Svinekongres. Men fokus på faglig viden og netværk bliver – næsten - lige som det plejer.

Svinenoteringen ryger under 11 kroner

For første gang i år kommer noteringen for slagtesvin fra Danish Crown under 11 kroner. Næste uge falder noteringen nemlig med 30 øre til 10,80 kroner.

Nature Energy indgår grøn kæmpeaftale med Shell

Nature Energy og Shell har indgået en stor aftale, hvor Nature Energy sælger biogas til Shell Energy i Europa. Aftalen er til dato den største af sin slags i verden og beviser, at biogas er en vigtig del af den grønne omstilling i hele Europa.

Fælles front mod mulig retssag om efterafgrøder

Landbrug & Fødevarer og de fire landboforeninger, der har afsluttet en juridisk forundersøgelse vedrørende en mulig retssag om efterafgrøder, har nu drøftet de mulige veje i det juridiske spor.

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grøntDanskerne er for alvor slået ind på en grønnere levevej. Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 procent i årene 2015-19.

Optimer udbyttet med en godt afdrænet mark

Dræning har altid været højt prioriteret på Ultanggaard ved Haderslev. Landmand Asmus Fromm-Christiansen er syvende generation på bedriften og både han og hans far bruger en del tid og penge på dræning. Det fortalte han på en temadag om dræning hos SLF.
Side 1 af 1871 (37406 artikler)Prev1234567186918701871Next