bannerPos

Danmarksnyhed roses for spinataktion på Sjælland

Det nye 930 Maxflex skærebord ses her under en ganske kort pause under spinathøsten. Fotos: Alexander Dornwirth

Alexander Dornwirth

Journalist
01-08-2019 07:11
Claas’ nye 930 MaxFlex skærebord var tirsdag ude for at høste spinat. Og ifølge sælger Henrik Pape fra Røstofte Maskiner så er skærebordet tæt på at være revolutionerende med hensyn til tidsbesparelse og vedligehold.

Claas’ nye 930 Maxflex skærebord kører for tiden kun ét sted i landet. På Sjælland. Men hvis resultaterne indtil videre holder, så fortæller sælger Henrik Pape fra Røstofte Maskiner, at skærebordet vil være helt ideelt for landmænd med særlige typer af specialafgrøder.

Skærebordet er oprindeligt udviklet til høst af sojabønner, men ifølge både producenten, sælgeren og maskinføreren på Sjælland, så er skærebordet også ideelt til spinat, ærter og andre bælgfrugter.

Det særlige ved skærebordet er, at det har en fleksibel knivbjælke, der kan give sig 18 centimeter op og ned. Samtidig kører den med en fast indføringstromle. Det medfører, at skæreboret kan komme utroligt tæt på jorden og samle de lave afgrøder op.

- Vi håber, at det kan bruges i et endnu mere bredt afgrødevalg. Men især her i spinat har det vist sig at være særligt effektivt. Hvis en landmand har et stort spinatareal, vil det virkelig kunne betale sig hjem. De år hvor spinaten ikke er særlig høj, og frøene sidder helt ved jorden, vil det naturligvis hurtigere betale sig hjem i forhold til i år, hvor frøene sidder lidt højere fra jorden, siger Henrik Pape til Effektivt Landbrug.

 

Ingen stop med skærebordet

Maskinføreren kommer ud af mejetærskeren og fortæller, at et traditionelt skærebord samler meget sten og jord op i maskinen med en masse vedligeholdelse til følge. Normalt skifter han knivblade og fingre »konstant«, som han siger. Men med brugen af det nye skærebord har han kun skiftet knivblade én gang indtil videre. (tirsdag formiddag red.)

- Med SG3-knivsystemet der er brugt til skærebordet, klippes fingeren fri. Så der ingen stop er med skærebordet. I et traditionelt skærebord kan man opleve, at spinatstænglerne slæber på fingrene, og det har vi ikke her, det kører bare nonstop. Vedligehold af skærebordet og videre ind i maskinen gør, at vedligeholdelsesomkostningerne vil være væsentligt reduceret, siger Henrik Pape.

Gårdejeren samt maskinføreren ønskede at være anonyme som betingelse for, at vi måtte se skærebordet i aktion.

 

Miljøminister: Øko-landbrug er godt for grundvandet

Der er et klart behov for at beskytte drikkevandet bedre på grund af det stigende antal sager med fund af rester af pesticider, der har skabt overskrifter siden 2017. Det siger miljøminister Lea Wermelin, efter at det er kommet frem, at der findes pesticidrester i mere end fire ud af ti drikkevandsboringer.

Prisnedtur på svin kan udeblive

Den sæsonmæssige prisnedtur kan helt udeblive i år, lyder det i en markedskommentar fra Danske Svineproducenter. I dag er Nord-West-noteringen igen uændret.

Kina har importeret danske avlssøer

De vedvarende problemer med afrikansk svinepest har fået Kina til at importere godt 900 danske alvssøer via fly. Det skriver Reuters Bureau.

Markedspodcasten - WASDE-rapport presser priserne

WASDE-rapporten presser priserne, men markedsanalytiker Peter Arendt tror dog ikke på, at presset bliver ved.

Økologer vil være en del af klimaløsningen

Klimaet er på alles læber - og med rette. Derfor er klimaet og klimaforandringerne også omdrejningspunktet for en stor del af programmet, når den danske øko-branche samles til økologikongressen 20.-21. november, der er arrangeret af Seges, Økologisk Landsforening, Landbrug & Fødevarer samt Biodynamisk Forening.

Seges svarer fødevareministeren igen

Fødevareministeriets annoncerede stramninger i dyrevelfærdskontrollen får en hård medfart hos Seges Svineproduktion.

Fødevareeksporten er på rekordkurs

Virksomhederne i den danske fødevareklynge øgede eksporten for de første syv måneder i år med 2,4 milliarder kroner sammenlignet med sidste år, og er dermed på rekordkurs.
Side 1 af 1659 (33170 artikler)Prev1234567165716581659Next