Umiddelbart lyder et lavt dæktryk ikke som noget, der udarter sig i en direkte gevinst på bundlinjen, men der viser sig at være en lang række kontante fordele ved at lade en del af luften sive ud af traktorens dæk.
Det beretter Jacob Alsing Axen, der forhandler traktordæk hos Michelin til LMO. Han peger på, at der overordnet er tre klare gevinster ved at køre med lavt dæktryk på eksempelvis en enkelt bar frem for to bar.
- Først og fremmest skåner man jorden, da man bedre fordeler de mange tons, maskinen vejer. Det betyder, at det øvre jordlag, hvor rødderne skal færdes, ikke bliver trykket så hårdt sammen, og samlet set kan man høste et merudbytte på op til fire procent, forklarer Jacob Alsing Axen.

Spar brændstof og mandetimer
Foruden flere aks i mejetærskeren i sensommeren forbedrer et lavere dæktryk også brændstoføkonomien ganske betydeligt, forlyder det.
- Hvis man kører med et lavere tryk i dækkene, giver det et bedre greb i jorden og mindre såkaldt hjulslip, hvor hjulet drejer unødigt rundt uden at bevæge sig ud af stedet – ligesom når hjulet på cyklen glider rundt uden at skabe fremdrift. Her er det muligt at spare 8-10 procent brændstof ved at have et bedre greb ude i marken, siger Jacob Alsing Axen.
Han forklarer, at ved at undgå hjulslip kan der også spares en solid mængde mandetimer, for hvis man har bedre greb i jorden, kan man gå fra, at en opgave, der normalt tager en time per hektar, ender med kun at tage 0,8 time.
- Det er måske ligegyldigt, hvis man kun har fem til ti hektar, men hvis man driver et par hundrede, så bliver det til rigtig mange mandskabskroner i længden, siger han.

Afhænger af det enkelte dæk
De kontante gevinster gør sig ifølge Jacob Alsing Axen gældende uanset traktormodel, jordtype eller opgave i marken.
- Der er selvfølgelig nogle landmænd, som kører meget på landevej, og der er et højere lufttryk en fordel for at få lavere rullemodstand. Her kan man med fordel pumpe dækkene op til 2-2,5 bar og så lukke luften uden igen, når man er tilbage på marken. Generelt kan man sige, at dæktrykket skal være lavt i marken og højt på vejen, siger han.
Dermed er det oplagt at spørge om, hvad det perfekte dæktryk helt konkret er. Og selvom man ikke kan skære alle dæktyper over én kam, så forklarer Jacob Alsing Axen, at trykket i et korrekt dimensioneret dæk i langt de fleste tilfælde ligger på et sted mellem 0,8 og 1,6 bar, hvis traktoren kører med en plov, harve eller et såsæt.
- Men det afhænger af det specifikke dæk, og det er belastningen på dækket, der er afgørende. Hvis eksempelvis en lille dreng på ti år sætter sig på en ballon, er det ikke sikkert, at den sprænger. Men hvis hans far på 80 kilo sætter sig på den, så er risikoen større. Det samme gør sig gældende med dækket og maskinen. Der kan man med rette kontakte sin leverandør for at få detaljerne på plads, slutter dækforhandleren.

Maskiner