Få maskinparken serviceret og undgå store skjulte omkostninger

Høsten er i fuld gang landet over. For nogen forløber markarbejdet smertefrit, mens det for andre bliver en stressfuld affære grundet maskinnedbrud. Det er vigtigt, at man løbende vedligeholder sine maskiner og kender sine omkostninger på hver enkelt maskine. Der ligger en stor skjult omkostning og truer, hvis en landmand oplever maskinnedbrud midt i høsten.

Af: Carsten Sørensen, Afdelingsleder Driftsøkonomi, Djursland Landboforeningen

Høsten er lige nu på sit højeste. Vejret er som altid afgørende for, hvordan og hvor hurtigt årets høst kommer i hus. Derfor er det vigtigt, at maskinparken står klar og fungerer, når vejret tillader det og man bør overveje, hvordan man i fremtiden ønsker at forberede sig på høsten.

Det er vigtigt, at maskinerne løbende bliver serviceret, så de står klar og virker, når de skal. Der er naturligvis en omkostning forbundet med servicering af en maskine, men der ligger en stor skjult omkostning og gemmer sig, hvis det er høstvejr, men man må stå på siden og kigge på en maskine, som ikke virker. Når den endelig bliver repareret, så regner det i 14 dage, og markarbejdet må vente. Det kan betyde høsttab, som man straks kan se på bundlinjen.

 

Minimer risikoen for nedbrud

Der er ingen garanti for nedbrud, selvom man får serviceret sine maskiner, men det minimere risikoen, giver en bedre maskinøkonomi og man undgår stress i en tid, hvor landmanden i forvejen er presset.

Det handler jo om at minimere de samlede udgifter. At få optimeret så man kan få mest muligt udbytte i den sidste ende.

 

Rettidig omhu

For landmanden er det vigtigt at have kendskab til omkostningerne på hver enkelt maskine. På den måde kan landmanden skabe det rette beslutningsgrundlag, hvis der sker en skade på maskinen, og skal beslutte om den skal repareres eller skiftes. En anden mulighed er Operationel leasing. Landmanden betaler et fast beløb hver måned for brugsværdien og undgår at binde likviditet. Alt afhængig af aftalen bindes kontrakten sammen med en service- og reparationsaftale.

Nogle landmænd mener, at Operationel leasing er for dyrt, men vi mener bestemt, at denne model kan vinde indpas, da man på den måde kender sin pris. God maskinøkonomi handler om rettidig omhu. Nogen ser hurtigt om maskinen er i stykker, hvor andre venter – måske for længe. Det handler om at passe på sine ting, så der ikke sker større skader.

Det kan måske lyde enkelt, men der er nogen der glemmer det, fordi der er travlt i høsten eller i dagligdagen generelt. Når høsten er på sit højeste, kan vi ikke regne med, at vi kan få hjælp til reparationer på rekordtid. Ingen ønsker at stå i perfekt høstvejr med en maskine der ikke kører.

Læs også