Full-line i det hele

I en tid, hvor maskinforretninger opkøbes og lægges sammen, er der enkelte maskinforretninger, der går mod strømmen og satser på uafhængighed og fleksibilitet. Blandt dem er BTMC.

Skal vi starte for os selv?

Det spørgsmål havde kollegerne Svend Aage Jensen og Kurt Eg overvejet flere gange, men det var aldrig rigtigt blevet til mere. Som så ofte før blev det en udefrakommende hændelse, der blev årsag til, at tanke blev omsat til handling.

En af de maskinforretninger, der er gået mod strømmen, er Brørup Traktor- & Maskincenter (BTMC), som har valgt at investere i ekstra værkstedsfaciliteter og en full-line portefølje, der ikke kommer fra én leverandør.

De to partnere startede i lejede lokaler hos det, der dengang var Deutz-Fahr Skandinavien i Vejen, men flyttede snart til Brørup. I starten drejede alt sig om salg og service af Deutz-Fahr produktprogrammet. Der var ansat én traktormekaniker, og vognparken bestod af én servicebil.

Her godt 20 år efter ejer og driver de to både BTMC og Ølgod Maskinforretning. Traktormærket er fortsat Deutz-Fahr, men maskinforretningen har fået mange flere ben at stå på, og medarbejderlisten er også ­­­­­­­­­blevet betydeligt længere. Og forretningen følger en anderledes strategi end mange af deres konkurrenter.

Forandringsvillighed og rettidig omhu

- Man kan vist roligt sige, vi opfandt begrebet forandringsvillighed, før det blev et modeord. Der var ikke mange, der levnede os en chance, da vi sprang ud som selvstændige. Men vi bed os fast, udviklede firmaet og har med en god portion arbejde og løbende tilpasninger skabt en sund og moderne forretning med fuld fokus på kunderne, siger Svend Aage Jensen, der i branchen kendes som Svenne.

I en tid, hvor maskinforretninger bliver opkøbt af de store aktører og samlet omkring enkelte traktorbrands, der ydermere bestræber sig på at blive full-line leverandør af alt lige fra traktorer til harver i samme farve, frygter mange maskinforhandlere for deres fremtid.

Hos Brørup Traktor- & Maskincenter tager man udviklingen roligt, for maskinforretningens to ejere har i mange år haft på fornemmelsen, hvilken vej vinden blæste og har indrettet sig derefter.

- Vi har et traktormærke, og vi er full-line i det hele, og vi er ikke afhængig af én leverandør eller en forretningsmodel, forklarer Svend Aage Jensen.

Vi er lidt gammeldags

På redskabssiden er produktprogrammet meget bredt med forhandling af nogle anerkendte brands, importen af kendte og mindre kendte mærker og »skaffevarer«.

- Igen er vi både gammeldags med allround service, men også moderne med særdeles veludrustede værksteder med flere faciliteter, mange af vores kolleger ikke kan tilbyde, siger Kurt Eg.

- Vi har f.eks. en PTO-tester, så vi kan tilbyde vores kunder at justere PTO-koblingerne på deres redskaber, så presserne ikke »takker over« i et væk, bundkædevognene læsser hurtigt af, og alt spiller. Det er specielt vores maskinstationskunder glade for, forklarer han.

Bygger større værksted

Det ligger næsten til højrebenet, at service fylder meget hos BTMC, når en af firmaets ejere er en ægte maskinnørd. Stor teknisk viden og dygtige servicefolk er da også en af grundpillerne i maskinforretningen. Arbejdet udføres både på værkstedet og ude hos kunderne, hvor servicebilerne dagligt kører mange km på landevejene.

Men også på værksteds- og serviceområdet går BTMC imod strømmen.

- Jeg har godt læst, at nogle af vores kolleger nedlægger deres fysiske værksteder, og vil have det meste på hjul. Vi er af en anden opfattelse. Sidste år renoverede og moderniserede vi værkstedsfaciliteterne i Ølgod, og i år bygger vi til her i Brørup, for vi har brug for et velfungerende servicecenter for at kunne løse kundernes service- og reparationsbehov, siger Kurt Eg.

- De nye værkstedsfaciliteter bygges efter inspiration fra lastbilbranchen med mange adgangsporte. Her kører lastbilerne på tværs af værkstedshallerne, så flowet bliver hurtigere. Den traditionelle metode i landbrugsbranchen er en port i gavlen, og det er decideret træls, når noget under reparation skal flyttes, for at noget andet kan komme ud eller ind, slutter han.

Læs også