bannerPos

Manitou topmodel sikrer effektiv halmproduktion

Morten Bonde (tv.) ejer og leder maskinstationen, mens Jesper Jensen er driftsleder. De køber halmen hos lokale landmænd og presser den til maxiballer, som sælges.
22-09-2020 10:32

Da MB Maskinstation skulle købe ny teleskoplæsser, valgte de både ud fra maskinens egenskaber og forhandlerens omdømme.

Det drejer sig om halm og ikke meget andet hos MB Maskinstation ved Odder. Firmaet opkøber halm hos lokale landmænd og presser det til maxiballer, som sælges til lokale varmeværker eller eksporteres. 

- Vi producerer årligt 15.000-16.000 halmballer. Med to pressere er der stor aktivitet, og håndteringen af halmballerne skal være effektivt. Både når vi arbejder i hallerne, og når vi læsser eksportbilerne, siger Morten Bonde, ejer af MB Maskinstation, som denne sommer fik leveret maskinstationens nye Manitou teleskoplæsser. 

Valget faldt på modellen MLT1040-145PS L Elite, der er den største model til landbruget i programmet hos den danske importør og forhandler Scantruck A/S. Den har en rækkevidde på godt 6,5 meter, en løftehøjde på ti meter, og en kapacitet på fire tons.

- Vores vigtigste krav til maskinen var, at den skulle have en løftehøjde på 10 meter. Vores gamle teleskoplæsser, som ikke var en Manitou, kunne klare syv meter, men vi vil gerne have længere rækkevidde, når vi skal stable halmballerne i hallerne, forklarer Jesper Jensen, driftsleder i MB Maskinstation.

Stabilt omdrejningspunkt

Parallelt med MB Maskinstation driver Morten Bonde et kloakfirma, som han overtog af sin far i 2015. Det er et vigtigt element i forhold til maskinstationen, idet medarbejderne hyres ind herfra til halmproduktion efter behov. Den nye Manitou er dog købt til maskinstationen, og det er også kun her, den skal anvendes.

- Siden 2015 er kontrakterne til halmkunder eskaleret, så vi har travlt i sæsonen. Vi køber årligt cirka 2.500 hektar halm hos lokale landmænd og presser til os selv, hvorefter vi sælger det som maxiballer. Vi har ti haller, som vi bruger til opbevaring af halm, og der er cirka 20.000 halmballer på lager. Nogle leveres til værker direkte i høst eller leveres ugentligt. Al håndteringen af halmballerne i hallerne og på pladsen sker med teleskoplæsseren, så den skal være klar til opgaverne hele tiden, siger Morten Bonde.

For tiden er der et fint flow til eksportmarkederne trods Covid-19 situationen. I snit ankommer ti lastbiler om ugen til hallerne ved Odder og bliver læsset med halmballer til udlandet. Typisk er aftagerne landmænd og fabrikker i Tyskland eller Holland, som forarbejder halmen til andre produkter. 

Tilvalg af Manitou og Scantruck

For Morten Bonde er MLT1040-145PS L Elite den første Manitou, han nogensinde har ejet og arbejdet med. Valget af Manitou skyldes forhandleren bag mærket.

- Jeg kendte kun Manitou af navn, og når det alligevel blev en Manitou, er det i høj grad på grund af Scantruck og deres omdømme. Jeg køber mine maskiner, hvor jeg bliver mødt af fagfolk med ekspertise og erfaring, siger han.

- Vores teleskoplæsser står for 95-97 procent af håndteringen af halmen, og vi kan ikke stå og vente længe, hvis der er et problem med maskinen. Vi er afhængige af et bagland, som kender deres maskiner ud og ind, og som reagerer hurtigt, tilføjer Jesper Jensen.

MB Maskinstation havde tidligere en teleskoplæsser af et andet mærke, som de havde en del problemer med, og forhandleren accepterede i sidste ende at lade handlen gå tilbage. 

- Det problem løste Scantruck ved at stille en brugt Manitou - i øvrigt samme model som vores kommende - til rådighed med kort varsel. Så selv om vi skulle vente på vores fabriksnye maskine, var vi hele tiden kørende. Det betød meget for os, siger Jesper Jensen.

Optimeret maskine

Den fabriksnye teleskoplæsser ankom til Odder i begyndelsen af august, og den har allerede gjort sig uundværlig. Bogstavet "L" i modelbetegnelsen står for "leveling" og angiver, at forakslen på maskinen kan nivelleres hydraulisk, hvor der arbejdes på et ujævnt underlag. Således optimeres forholdene eksempelvis når eksportbilerne skal læsses hurtigt og effektivt.

Scantrucks sælger har også rådgivet omkring dækmontering for at sikre den optimale stabilitet, når man håndterer cirka 1,5 tons i flere meters højde. Maskinen har også fået tilføjet ekstra arbejdslys, så den også er effektiv, når det er mørkt. Tilføj dertil centralsmøring, joystickstyring, kamera på teleskoparmen samt en hitch-krog og man får en teleskoplæsser, som er optimeret til arbejdet med de 450-550 kg. tunge maxiballer. 

- Vi er gået efter stabilitet og en driftssikker maskine, og så spillede det en stor rolle, at det er Scantruck, som står bag Manitou. Alt kan gå i stykker. Det er i den sidste ende servicefolkene og firmaet bag mærket, som gør forskellen for os. Scantruck har et godt omdømme for at være professionelle og dygtige, og det har vi som kunder fået bekræftet. Er der noget med maskinen, er vi hurtigt i gang igen, og det betyder rigtig meget for os, siger Morten Bonde.

hka

Nu kan du registrere overdragelser af betalingsrettigheder

Du kan nu se betalingsrettighedernes foreløbige værdi for 2021 og registrere overdragelser af betalingsrettigheder med henblik på støtteudbetalingen 2021.

Ny partner med i samarbejde om lukkede påfyldningssystemer for sprøjtemidler

Fem førende virksomheder i landbrugssektoren Adama, BASF, Corteva Agriscience, Nufarm og Syngenta får følgeskab af endnu en partner. Certis Europe har således tilsluttet sig samarbejdet om at introducere easyconnect CTS på det europæiske marked i 2021/22, i blandt andet Danmark.

Svineproducenter støtter chauffører efter trusler om transportstrejke

Danske dyretransportchauffører truer med at iværksætte en landsomfattende strejke fra onsdag, hvis de nuværende regler, der indebærer bøder i 10-15.000 kroners klassen, ikke bliver lavet om. Nu får chaufførerne støtte af Danske Svineproducenter.

Valtra får sit eget Farming Simulator League-hold

Valtra træder ind i esports verdenen ved at lancere sit eget hold i den kommende FSL-sæson, der starter i slutningen af november 2020. Holdet består af seks spillere, der allerede har bevist sit høje niveau i konkurrencen, hvoraf tre af spillerne rangerer som nummer to i sidste FSL-sæsonfinaler.

Skiold Landmeco får Patent Nords Innovationspris 2020

Innovationsprisen, der uddeleles af Patent Nord, går i 2020 til Skiold Landmeco.

Voldsom udbudspukkel på slagterier påvirker tysk notering

Den tyske notering for smågrise, Nord-West-noteringen er heller ikke i denne uge ændret. Noteringen er derfor stadig på 27 euro, mens noteringen for 8-kilos grise også er uændret på 17,50 euro.

Tredobling af puljer sender 500 mio. kroner ud til nye miljøvenlige stalde i 2020

Tilskuddet til nye og mere miljøvenlige slagtesvine- og kvægstalde i 2020 tredobles. Oprindeligt var det 85 millioner kroner i hver pulje. Nu er der 250 millioner kroner til hver pulje.

DR: Sådan har corona muligvis spredt sig mellem minkfarme

Coronasmitten har spredt sig som en løbeild blandt de nordjyske minkfarme de seneste måneder, men nu kan man være kommet et lille skridt nærmere, hvordan smitten har bredt sig.

Online-viden direkte til gården erstatter kvægkongres i 2021

Landbrug & Fødevarers Sektorbestyrelse for kvæg har med tungt hjerte konkluderet, at det ikke er muligt at planlægge og afholde Kvægkongres næste år.
Side 1 af 1955 (39088 artikler)Prev1234567195319541955Next