To mærker sidder tungt på halvdelen af traktormarkedet

John Deere og New Holland synes enige om at dele halvdelen af det danske traktormarked mellem sig, mens de små mærker har det svært.

Det er svært at beskrive 2017 som et jubelår for maskininvesteringer. Men helt ved siden af er det ikke, hvis vi fastholder, at maskininvesteringer i disse år generelt er særdeles velovervejede og holder sig indenfor fornuftens rammer og langtfra kan betegnes som impulsagtige eller overmodige.

Marts måneds traktorstatistik her i 2018 vidner om en ny forsigtighed og på det jævne, hvilket vil sige på niveau med samme måned i 2016. En anden karakteristik – ved den afmålte forsigtighed omkring maskininvesteringer – er en drift henimod den sikkerhed for at fastholde traktorernes gensalgsværdi, som det er at investere i mærker med høje markedsandele. Som det kan ses, er det svært for nye mærker at introducere sig i tider, hvor der er et fastere blik på driftsøkonomi end på sjov, ballade og løsslupne eksperimenter.

To mærker, John Deere og New Holland, synes enige om at dele halvdelen af det danske traktormarked mellem sig. Mærker, hvor også forhandlerstrukturen stille og roligt konsoliderer sig med færre forretninger. Den nye tid er bestemt arriveret.

 

Vælger det sikre

I marts måned nyregistrerede John Deere: 40 traktorer, New Holland: 39 traktorer, Case IH: 24 traktorer, Massey Ferguson: 18 traktorer, Valtra: 13 traktorer, Fendt: 12 traktorer, Claas: 5 traktorer og Deutz-Fahr: 4 traktorer - en næsten kedsommelig gengivelse af årsstatistikken. Kun Fendt ligger en anelse lavere i marts måned end dens knastørre og beregnende placering på årsbasis. Mens de små, nye og pågående mærker har det svært, når pengene sidder lige så fast som en bankrådgivers røv i stolen.

Inden vi helt kaster os i fornuftens og kedsommelighedens favntag, bør vi stadig omgærde marts måneds traktorstatistik med det forbehold, at der fortsat er nogle traktorer i landskabet, der er solgt i 2018, men faktisk blev førstegangsregistrerede af forhandlerne i de sidste dage af 2017 på grund af nogle EU-teknikaliteter. Og da traktorstatistikken som bekendt kun omfatter førstegangsregistreringer, kan der stadig være en del nysolgte lagertraktorer udenfor statistikken.  

Læs også