Forbyder spildevandsslam som gødning efter fund af PFAS

Landmænd i Morsø Kommune kan ikke længere bruge spildevandsslam som gødning på markerne, efter at der er fundet små koncentrationer af PFAS i slammet.

Onsdag vedtog Teknik- og Miljøudvalget i Morsø Kommune i Nordvestjylland at forbyde brugen af spildevandsslam som gødning, efter at have fundet små koncentrationer af PFAS i slammet hos en morsingbosk landmand. Det skriver TV Midt-Vest.

Forbuddet kommer på trods af, at koncentrationerne af PFAS i slammet er langt fra af overstige grænseværdierne, men Meiner Nørgaard, der er formand for udvalget, siger til den regionale tv-station, at man er nødt til at bruge et princip om forsigtighed i sagen. 

- Det er simpelthen for at være forsigtige. Vi vil gerne passe godt på vores grundvand. Og vi kan ikke få 100 procent sikkerhed for, at de her stoffer ikke siver ned, siger han til tv-stationen.

Beslutningen kommer, efter at Miljøstyrelsen sidste år udgav vejledende grænseværier på 0,01 mg/kg (tørstof) for den samlede mængde af fire PFAS-stoffer og 0,4 mg/kg for den samlede mængde af 22 PFAS-stoffer. 

Læs også