Allerede i slutningen af august måned var man i Sundhedsministeriet klar over, at der ikke var lovhjemmel til at aflive alle mink i Danmark. Alligevel stod sundhedsminister Magnus Heunicke i et afgørende møde flere uger senere fast på, at alle mink skulle aflives.

- Det lyder faktisk som om, at de har en ret vidtrækkende hjemmel. Men ikke til hele landet (medmindre risikovurderingen ændrer sig).

Sådan skrev daværende kontorchef i Sundhedsnisteriet, Katrine Kaldahl, i en e-mail til juristen Niels Torpegaard Christensen, der havde lavet en vurdering om lovgrundlaget i Lov om hold af dyr i forhold til at aflive mink.

E-mailen blev fremlagt, da Katrine Kaldahl torsdag var vidne i Minkkommissionen. Den var skrevet den 25. august, altså da smitten af coronavirus i mink primært var et problem, der var koncentreret omkring Nordjylland.

Ministeriet stod på mål

De tiltag, der blev sat i værk for at få bugt med coronasmitten på daværende tidspunkt var baseret på den daværende risikovurdering fra Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut, som tilsagde, at man kunne aflive mink i en radius på 7,8 kilometer fra smittede minkbesætninger.

Det satte regeringen gang i den 1. oktober. Det var der lovmæssig hjemmel for i epidemiloven, at man gjorde.

Men på trods af, at der ikke blev lavet nogle ændringer i det lovmæssige grundlag for de tiltag, der blev lavet på området, fastslog sundhedsmyndighederne, at de kunne stå på mål for at aflive alle mink på et møde i regeringens koordinationsudvalg (KU, red.) den 3. november sidste år.

Her blev det bestemt, at alle mink i Danmark skulle aflives. 

Det kom frem under afhøringen af daværende teamleder og chefkonsulent for veterinære anliggender hos Miljø- og Fødevareministeriet, Katja Goodhew, i sidste uge. Her havde man fra Fødevareministeriets side lagt op til en dvaleordning, hvor man ikke ville aflive avlsdyr.

Intet kendskab til bilag

Men det blev afvist af sundhedsminister Magnus Heunicke af hensyn til folkesundheden. Men ifølge Katrine Kaldahl var ministeren ikke vidende om hjemmelsproblemet.

- Vi snakker ikke særlig meget om mink, og vi fokuserer især på Nordjylland og risikodelen. Det er den del, vi fokuserer på, sagde hun under afhøringen.

Hun forklarede, at der kort inden KU-mødet blev indleveret en række nye bilag til mødedeltagerne. I disse bilag fremgik det, at den daværende epidemilov kunne danne grundlag for at aflive alle mink.

- Jeg så godt, at ministersekretæren kom ind til mødet og fik startet printeren. Det er ikke noget, vi havde briefet ministeren (Heunicke, red.) om. Vi havde slet ikke læst det, sagde kontorchefen.

Men det var ikke korrekt, slog Katrine Kaldahl fast.

- Det ville kræve en helt ny epidemilov, hvis det skulle være tilfældet, sagde hun, og tilføjede, at hvis de havde haft mulighed for at se bilagene, ville de have reageret. Men det fik man ikke, da dokumenterne kom »seks minutter i lukketid«, som udspørgeren, advokat Jakob Lund Poulsen, udtrykte det.

Krisestemning inden 4. november

Senere torsdag blev departementschef i Erhversministeriet, Michael Dithmer, afhørt i kommissionen, og han fortalte, at dagene op til pressemødet den 4. november var meget dramatiske.

- Jeg har tidligere på Slotsholmen oplevet mange forskellige typer af kriser. Den her var rigtig stor. En rigtig stor sundhedskrise, sagde Michael Dithmer.

- Tingene går hurtigere, end det normalt ville gøre. Det præger beslutningskraften. Og der sker noget dramatisk, for der kommer en meget alvorlig risikovurdering om folkesundheden i de dage.

- Det krævede, at man meget hurtigt skulle forholde sig til den her situation, sagde han og tilføjede, at hvis man havde haft længere tid, kunne grundlaget for beslutningen have været noget bedre. 

Senere under afhøringen kom det frem, at planen om at aflive alle mink i Danmark ikke var på bordet inden selve KU-mødet, men blev fremlagt under mødet og vedtaget, men uden at man undersøgte spørgsmålene om lovmæssig hjemmel. Beslutnigen blev begrundet i, at det ville være for risikabelt at lade 3 millioner avlsdyr overleve i forhold til risikoen for yderligere coronasmitte.

Omtalt som hardliner

Under afhøringen blev der også fremlagt mailkorrespondence mellem to embedsmænd i Erhvervsministeriet, hvoraf det fremgik, at der var uenighed i selve håndteringen af coronasmitten blandt mink mellem Stats- og Erhvervsministeriet.

I mailen blev Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen omtalt som »en hardliner« i forhold til at bekæmpe coronasmitten og aflive mink. 

Minksagen