Selv om det ikke var en del af afhøringerne i Minkkommissionen fredag, kom det alligevel frem, at bisidderne for statsminister Mette Frederiksen og departementschef i ministeriet, Barbara Bertelsen, holder fast i, at der var hjemmel i lovgivningen til at aflive alle mink i Danmark.

Kort efter fredagens første afhøring spurgte formand for Minkkommissionen, landsretsdommer Michael Kistrup, om de øvrige medlemmer af kommissionen samt bisiddere havde modtaget en mail fra Lars Kjeldsen og Jens Rostock-Jensen.

Kjeldsen er bisidder for statsminister Mette Frederiksen, mens Jens Rostock-Jensen er bisidder for Frederiksens departementschef Barbara Bertelsen. I mailen udfordrer de, at der ikke skulle være lovmæssigt grundlag for at kræve alle mink aflivet, baseret på deres fortolkning af paragraf 30 i lov om hold af dyr. Her står følgende:

- Miljø- og fødevareministeren kan for at udrydde, hindre, begrænse eller imødegå risiko for udbredelse af zoonotiske smitstoffer og af de sygdomme, der er anført i de i § 25 nævnte lister 3 og 4, fastsætte regler om og meddele påbud om gennemførelse af særlige foranstaltninger samt meddele forbud mod anvendelse af dyr, dele heraf eller animalske fødevarer, sæd, oocytter, embryoner af dyr samt gødning, hø, halm, dyrefoder og andre produkter og genstande, hvormed sygdomme og zoonotiske smitstoffer kan spredes.

- Ministeren kan endvidere fastsætte regler om og meddele påbud om gennemførelse af særlige smitteforebyggende foranstaltninger i andre tilfælde end ved udbrud eller mistanke om udbrud.

Paragraffen skulle angiveligt vise, at der var hjemmel i loven til at kunne aflive alle mink i Danmark uden at skulle igennem en ny lovgivningsproces. Det bekræftede Michael Kistrup senere i dagens program.

- Der har været voldsom ballade om det notat, jeg kom til at nævne i morges. Det er et notat, der tilkendegiver bisiddernes holdning, sagde formanden og fortsatte:

- Det konkluderer så vidt jeg ved uden at have nærlæst det, at de mener, der er en hjemmel i lov om hold af dyr.

Han tilføjede, at Kommissionen ikke ville udlevere notatet fra bisidderne til pressen. Senere sagde Lars Kjeldsen, Mette Frederiksens bisidder, god for at udlevere det. 

Var en arbejdstese

Henvisningen til paragraf 30 i lov om hold af dyr som lovgrundlag for en generel aflivning af alle mink i Danmark lægger sig op af den forklaring, som afdelingschef i Fødevareministeriet, Tejs Binderup, gav den første dag ved Minkkommissionen.

Her fortalte han, at Sundhedsministeriet den 4. november, lige op til det famøse pressemøde med Mette Frederiksen, havde vurderet, at der var hjemmel i den eksisterende lovgivning til at slå alle mink ned.

Det var samtidig den arbejdstese, som Justitsministeriet arbejdede med i timerne op til pressemødet den 4. november, hvor det blev meddelt, at alle mink i Danmark skulle slås ned.

Siden underkendte Justitsministeriet den fortolkning, hvilket juristen Birthe Schubart fra Fødevarestyrelsen bakkede op om, da hun var vidne ved Minkkommissionen.

Her blev hun gået kraftigt på klingen af netop Jens Rostock-Jensen omkring den faglige vurdering af lovgrundlaget, som Fødevarestyrelsen og Fødevareministeriet derefter benyttede. Den tilsagde nemlig, at man ikke kunne bruge loven, som den så ud på daværende tidspunkt, til at få aflivet alle mink, men at man måtte have en ny lov på plads, hvilket regeringen som bekendt gik i gang med at forhandle i dagene efter, men først fik på plads op til jul 2020.

Flere opfordringer til dvale

I sidste uge kom det frem, at Fødevareministeriet havde lagt op til, at minkerhvervet skulle gå i dvale i 2021, og at man dermed skulle bevare avlsdyr. Og det var ikke kun i Mogens Jensens ministerium, at det var holdningen.

Således indstillede embedsværket til regeringen ved mødet den 3. november, at man skulle tage stilling til to modeller: dvale eller aflivning af alle dyr. Her indstillede man til, at man i første omgang gik med på en dvaleordning, men med aflivning af alle dyr i risikozonerne, altså primært Nord- og Midtjylland, også avlsdyr (da Mette Frederiksen meddelte, at alle mink i Danmark skulle aflives på det meget omtalte pressemøde den 4. november, havde coronasmitten bredt sig til 207 af de cirka 1.100 minkfarme i Danmark).

Men sådan gik det som bekendt ikke. Her var især Statsministeriet fortaler for en gennemgribende nedslagtning af alle mink, er det tidligere kommet frem.

Fredag var Carsten Kjær Joensen, kontorchef i Erhvervsministeriet, vidne i Minkkommissionen, og han kunne fortælle, at han forud for det meget omtalte møde i regeringens koordinationsudvalg briefede erhvervsminister Simon Kollerup, og her var der ikke opbakning til at aflive alle mink, men i stedet:

- At man skulle tilskynde minkavlerne en tempobonus (for hurtig aflivning af mink, red.), så man kunne se, hvordan det ville gå og eventuelt tage yderligere initiativer, sagde Carsten Kjær Joensen.

Det blev flere gange pointeret i ministerielle skrivelser, at hvis man skulle tildele penge til minkavlere for at slå deres mink ned, og derefter gå i dvale, ville det kræve en lovændring.

Det er stadig uklart – og det helt store spørgsmål, hvorfor man i regeringen drog den samme konklusion – at man skulle have et separat lovgrundlag for at aflive alle mink i Danmark – når det gjorde sig gældende ved et mindre indgribende tiltag. Det er formentlig noget af det, som kommissionen skal se på, når de første politikere skal vidne ved Minkkommissionen.

Tekstbeskeder skal gendannes

Det var ikke det eneste nye, der kom frem på området fredag. Der bliver nemlig gjort en indsats for at genskabe de slettede sms-beskeder fra blandt andet Mette Frederiksen.

Justitsministeriet har nemlig meddelt på det sociale medie Twitter, at man efter aftale med Statsministeriet har bedt politiets teknikere om bistand til at kunne genskabe SMS-beskeder fra de telefoner i Justitsministeriet og Statsministeriet, som har været indstillet til automatisk at slette beskeder.

Udmeldingen kommer, efter at Minkkommissionen onsdag oplyste, at SMS-beskeder fra fire medarbejdere i Statsministeriet automatisk var blevet slettet en måned efter, at de var blevet sendt.

Torsdag sagde statsminister Mette Frederiksen, at hun var blevet rådet til at slette tekstbeskederne ud fra et sikkerhedshensyn.

Hun skal afhøres af Minkkommissionen den 9. december, og var oprindeligt den sidste, der skulle afhøres. Men i dag meddelte Minkkommissionen, at erhvervsminister Simon Kollerup (S) også er indkaldt til afhøringer. Han skal svare på spørgsmål i minksagen den 10. december.

Minksagen