bannerPos

Økonom: Nu er bunden i pelsbranchen formentlig nået

Meget taler for, at prisen på minkskind nu har nået bunden efter en nedtur på seks-syv år med faldende priser og mere end en halvering af udbuddet af minkskind, vurderer økonomen Henning Otte Hansen, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet, i Grovvarenyt. Arkivfoto
21-04-2020 16:09

Meget taler for, at prisen på minkskind nu har nået bunden efter en nedtur på seks-syv år med faldende priser og mere end en halvering af udbuddet af minkskind.

Det vurderer seniorrådgiver Henning Otte Hansen, Institut for Fødevare- og ressourceøkonomi, Københavns Universitet, i det nyeste nummer af Grovvarenyt.

Henning Otte Hansen peger på, at pris og udbud historisk set har fulgtes pænt ad. Mekanikken er, at når udbuddet falder og er lavt i en periode, begynder priserne at stige. Og når priserne stiger, stiger udbuddet også.

På et tidspunkt kommer der en prisboble i markedet på grund af for mange skind, og så falder priserne.

- Den forrige prisboble toppede i 1987, og herefter var der en prisfald på 64 procent bagefter. Den seneste prisboble toppede i 2013, og det efterfølgende prisfald var på 68 procent, skriver Henning Otte Hansen i sit indlæg i Grovvarenyt.

Måske samme mønster

Han fortsætter:

- Da prisen toppede i 1987, gik der cirka otte år, før den for alvor begyndte at stige igen. Hvis samme mønster gentager sig denne gang, vil prisen begynde at stige igen senest i 2021.

Ifølge økonomen kan man dog ikke helt sammenligne de to perioder, blandt andet på grund af coronakrisen, der kan udskyde prisstigningerne.

Henning Otte Hansen skriver, at prisstigninger vil komme – spørgsmålet er udelukkende om tidshorisonten.

Ifølge økonomen var det gennemsnitlige driftsresultat i minkproduktionen betydeligt bedre end i andre større produktionsgrene i dansk landbrug i perioden fra 2008 til 2018.

mip

Minister, skift spor

Regeringens krav om, at landmændene også til næste år skal så efterafgrøder i minimum samme omfang som i år for at nedbringe kvælstofudledning til vandmiljøet, møder kritik hos landboforeningen Vestjysk, som foreslår, at fødevareminister Mogens Jensen skifter spor i kvælstof-politikken og i stedet griber til andre virkemidler.

Pladsen til solcelle-anlæg strammer til

Særligt i landområderne omkring de store byer bør lodsejere, der er interesseret i at opsætte solceller, sætte i gang nu, siger rådgiver. Han vurderer, at Danmarks behov for solenergi ser ud til at være opfyldt i 2025.

Logistik og motivation

Mens logistikken er tænkt ned til mindste detalje, er Lean og medarbejdermotivation to af nøgleordene på Hestbækgaarden ved Farsø.

Dent-majs klar til sæson 20/21

Dent-majsens fordele med højt stivelsesindhold og stor fordøjelighed i koens vom kan nu udnyttes under nordiske himmelstrøg, oplyser firma.

Biogasbranche ser stort potentiale i nyt klimaudspil

CO2-differentierede kilometerafgifter for lastbiler skaber gode muligheder for at få gang i den grønne omstilling af den tunge transport, lyder det fra Henrik Høegh, formand for Biogas Danmark.

Nu sætter høstpresset ind i USA

Høsten med sojabønner og majs i USA er i gang, og det sætter pres på afgrødepriserne hen mod ugens afslutning. De generelle informationer i markedet er dog ikke prissvage, og der er derfor grænser for, hvor langt ned afgrødepriserne kan falde på den lidt længere bane.
Side 1 af 1930 (38598 artikler)Prev1234567192819291930Next