Når passion bliver en levevej

Mathilde Dam Jensen behandler heste med terapi og healing. FrilandsLiv har mødt »Fyns Hesteterapeut«, som drømmer om at gøre det til sin levevej.

- Det var da noget fint tøj til et staldbesøg, siger hun og kigger med et stort smil på mine hvide kondisko, rullekravestrikken og cowboybukserne. Selv er hun klædt i korte ridestøvler, stramme jeans og en sort vindjakke med eget logo. Hun ser meget professionel ud.

Mathilde Dam Jensen tager imod mig ved stalddøren på Tåsinge. Som kun 23-årig er hun selvstændig med »Fyns Hesteterapeut«. Et firma, hvor hun kører ud til hesteejere og behandler deres heste for forskellige udfordringer.

Hun har redet siden, hun var fem-seks år gammel, og har altid drømt om at gøre hestene til sin levevej. Men først da hun googlede uddannelsen til dyrepasser og senere muligheden for at blive fysiurgisk hesteterapeut, er vejen dertil faldet på plads.

- Jeg kan aldrig komme hurtigt nok ud og hjælpe en ny hest.

Fyns Hesteterapeut, Mathilde Dam Jensen

Passionen ville ikke slås ihjel

- Jeg var glad for dyrepasseuddannelsen, hvor jeg også nåede at blive dyrepasserassistent, men jeg brændte mere for hestene og startede på fysiurgisk hesteterapeut i Hirtshals på samme tid, siger hun og forklarer begejstret, at det er lidt som en fysioterapeut - bare til heste.  

Da hun var færdig i januar sidste år, besluttede hun sig for at blive selvstændig. Men er stadig i gang med at uddanne sig, så hun blandt andet også bliver healer og træningskonsulent. Alle uddannelserne betaler hun af egen lomme.

- Jeg har altid gang i hundrede ting for at blive bedre. På dyrepasser lærte jeg en masse om pleje og fodring, og det kombinerer jeg med alle behandlingsformer som for eksempel massage og kranio-sakral terapi. Det hele handler kun om heste, hvor jeg vil dygtiggøre mig på alle de områder, jeg kan komme til, siger hun uden tøven.      

 

Ikke fra fremmede

Mathilde Dam Jensens forældre driver Skipperkroen på Thurø på syttende år, hvor hun selv har været i opvasken, siden hun var 13 år og i dag arbejder som tjener i weekenderne. Derfor ligger hårdt arbejde ikke fjernt for hende.

-  Det har været givende at lære at passe et job helt fra start, hvor folk forventer, du gør dig umage. Men tjenerfaget har også lært mig at snakke med forskellige mennesker, fortæller hun.

Det var også forældrene, som gav hende modet til at blive selvstændig. De har støttet hende fuldt ud i projektet som hesteterapeut. Men det har taget tid at skabe et navn i branchen og få et stabilt kundegrundlag.

- Der er rigtig mange forskellige og dygtige, som laver meget af det samme - også på Fyn. Så prismæssigt har jeg skullet placere mig, så jeg både kan leve af det, men heller ikke skræmmer kunderne væk, fortæller Mathilde Dam Jensen.

Hun kan ikke leve helt af det endnu, men satser på at komme til det, når hun bliver færdig med de resterende og supplerende uddannelser.

En terapeut til heste

Fysiurgisk hesteterapeut er en ret ny uddannelse på markedet. Derfor møder Mathilde Dam Jensen en gang i mellem en vis skepsis overfor sine behandlingsmetoder.  

- Der vil altid være dem, som siger, at hvis dyrlægen ikke kan, så kan ingen. Men når jeg først kommer ud i stalden og gennemgår hesten, så er folk hurtigt åbne og jeg kan virkelig se, at det sætter tankerne i gang hos dem, siger hun.

De typiske ting, som hesteejerne kommer med, er, hvis hesten er begyndt lige pludselig at stejle eller bukke under ridning. Det kan også være ungheste, som skal tilrides og rytterne ringer og spørger, om Mathilde ikke kan gennemgå dem inden.

En typisk behandling hos Mathilde  

Mathilde Dam Jensen kommer ud til kunden og spørger til, om hesten har nogle skader. Derefter taler hun med kunden om, hvor meget og hvad hesten bliver brugt til.

Hesten ser hun gå frem og tilbage, hvorefter Mathilde Dam Jensen gennemgår alle muskler og led på den. Hun lægger en plan ud fra, hvad hun har gennemgået og snakker den igennem med ejeren. Det kan for eksempel være, at nakken skal løsnes op ved mobilisering af nogle halshvirvler. Hun forklarer også kunden grundigt, hvilken behandlingsmetode hun vil bruge og hvorfor.

Til sidst laver hun en træningsplan til hesten, og guider ejeren i, hvordan de selv kan træne med hesten. Hun har nemlig oplevet, at mange ønsker selv at kunne hjælpe til. Ejeren er med under hele seancen, så de kan stille spørgsmål og se, hvad hun gør.  

- Jeg oplever flest positive tilkendegivelser efter en behandling. Nogle gange kommer jeg dog først ud til hesten, når den er gået helt i stykker, fordi ejeren måske har tænkt, at den bare har været fræk. Så er det ikke et quickfix, men flere besøg der skal til, forklarer Mathilde Dam Jensen og tilføjer, at hesten også ofte bliver dårligere i starten for så at få det rigtig godt efter et par behandlinger.

Hun elsker at kunne gøre en forskel og får mange søde beskeder om, at kundens hest er en helt anden efter hendes besøg.

- Så føler jeg, at jeg er god til mit arbejde. Det driver mig og giver mig ny energi og lyst til at stå op om morgenen. Jeg kan aldrig komme hurtigt nok ud og hjælpe en ny hest, siger hun.

Vil hjælpe rytteren

Drømmen for Mathilde Dam Jensen er at leve fuldtid af sine uddannelser og have en lille stald, hvor kunder også kan komme til hende. Under en behandling fandt hun ud af, at en rytter havde den samme skavank i lænden som hesten. Og det gav stof til eftertanke.

- Da jeg skulle behandle hesten for tredje gang for et skævt led i lænden, måtte jeg spørge rytteren, om hun selv var blevet tjekket. Og ganske rigtigt, var hun selv skæv i samme side som hesten. Derfor drømmer jeg om langt ude i fremtiden at kunne udvide til mennesker, så jeg kan behandle ryttere også. For hest og rytter påvirker hinanden rigtig meget, slutter hun.  

- Der vil altid være dem, som siger, at hvis dyrlægen ikke kan, så kan ingen. Men når jeg først kommer ud i stalden og gennemgår hesten, kan jeg virkelig se, at det sætter tankerne i gang hos folk.

Fyns Hesteterapeut, Mathilde Dam Jensen

Telepati med heste

Mathilde Dam Jensen tilbyder mange forskellige behandlinger, men blandt de lidt alternative er telepati. Den er dog ikke en del af de faste metoder.

Behandlingen går ud på, at hun får et billede tilsendt af kundens hest. Billedet sætter hun sig med i et roligt miljø. Herefter kigger hun hesten i øjnene og spørger den om, hvor den har problemer.  

Det er meget forskelligt, hvordan terapeuter mærker svaret fra hesten. Mathilde Dam Jensen oplever tydeligt ja og nej-svar på sin egen krop. Blandt andet havde hun en hest, som ikke ville gå op i sin hestetrailer.

- Jeg spurgte, om den kunne give mig en følelse af, hvordan den havde det. Jeg fik ikke hjertebanken eller en klaustrofobisk fornemmelse, men følte mig pludselig meget svimmel og fik kvalme, som om jeg blev køresyg, forklarer hun.

Gennem behandlingen fandt hun og hesten frem til, at vinduer i hestetrailerne ville hjælpe på dyrets køresyge. Noget kunden straks gik i gang med at ændre på.

Det stråler ud af Mathilde Dam Jensen, hvor meget hun brænder for sit job og at hjælpe heste med små og store skavanker. Fotos: Ditte Birkebæk Jensen

Læs også