Nye nationalparker på vej til Midt- og Nordjylland

Regeringen og støttepartierne bag Natur- og Diversitetspakken er blevet enige om placeringen af en række nationalparker. Flere af dem kommer til at ligge i det jyske.

Miljøminister Lea Wermelin (S) glæder sig over at kunne byde danskerne indenfor i nye nationalparker, blandt andet ved Stråsø Plantage og ved Tranum. Foto: Lasse Ege Pedersen

Der er brug for mere urørt skov og mere plads til, at naturen kan udfolde sig, mener regeringen og dens støttepartier, der tidligere er blevet enige om en ny natur- og biodiversitetspakke. I pakken er der lagt op til, at der skal placeres 15 nye parker landet over, og nu er der sat adresse på tre af dem.

Og de to af dem kommer til at ligge i midt- og Nordjylland. Den ene er en naturnationalpark ved Stråsø Plantage på 3.600 hektar, der er hjemsted både for ulve og et af landets største bestande af vilde krondyr. Også i den anden park, Naturnationalpark Tranum på 2.700 hektar, er der både kronvildt og dåvildt. Dele af arealet har tidligere været opdyrket. 

- Tusindvis af dyre- og plantearter er i fare for helt at uddø herhjemme. Her er nye naturnationalparker en del af svaret på at vende tilbagegangen. I naturnationalparkerne får vi en vildere natur, og danskerne får mere spændende naturoplevelser. Vi har afsat 888 millioner kroner på årets finanslov til at give naturen det historiske løft, der er brug for, siger miljøminister Lea Wermelin (S) i en meddelelse.

I foprvejen havde politikerne planlagt to nye nationalparker i denne ombæring, Nationalpark Fussingø ved Randers, samt Naturnationalpark Gribskov i Nordsjælland.

Læs også