Fra topchef til studerende i natur og miljø

Tidligere mangeårig kommunal topchef Vibeke Lei Stoustrup er startet på jordbrugsteknolog-uddannelsen, fordi hun vil omskoles til at arbejde med naturfremme.

- Jeg er 57 år. Er det fuldstændig skørt at tage en ny uddannelse?

Sådan spurgte Vibeke Lei Stoustrup studievejlederen på Erhvervsakademi Aarhus, da hun i foråret gik all in på et radikalt sporskifte.

I august arbejdede Vibeke som vellønnet direktør i Rebild Kommune i Himmerland. Under sig havde hun 1.000 ansatte og det øverste administrative ansvar for milliardbudget og centrale, kommunale opgaveområder som folkeskoler og arbejdsmarked. Hverdagen var fyldt med vigtige beslutninger, politik, problemløsning og en telefon og indbakke, der sagde bip og pling døgnet rundt.

Klip til et par uger senere

Vibeke sidder i IC3-toget fra Aarhus til Aalborg på vej hjem fra undervisning. I en plastikpose på gulvet har hun sine lektier. Men det er ikke som tidligere tykke dokumentmapper med politiske indstillinger, strategiplaner og analyser af kapaciteten på Rebilds ni kommuneskoler.

I posen er der små vilde planter. Dem har Vibeke og hendes holdkammerater været ude og samle ind på en gård ved Mårslet. Det er småbiotoper, der nu skal kortlægges.

- Jeg er helt høj, udbryder den naturglade nordjyde og nystartede jordbrugsteknologstuderende med speciale i natur og miljø.

Fra direktør til studerende på tre dage

Den tidligere direktør har jord under neglene efter dagens udflugt, røde kinder og et stort smil på læben.

- Det er et kæmpe skifte ikke længere at have ansvar for andre end mig selv, siger Vibeke, der forlod direktørjobbet den 27. august og startede som studerende tre dage senere.

Cand. scient. pol. og lederuddannet

Vibekes cv tæller en international lederuddannelse og en kandidatgrad i statskundskab. Før hun blev direktør, arbejdede hun som erhvervschef i Aalborg Kommune. Om to år kan hun, hvis alt går vel, føje endnu en videregående uddannelse til cv’et. Målet er lige nu et job indenfor naturpleje eller naturfremme.

- Selvfølgelig har jeg qua min erfaring noget at bidrage med. Men jeg er ydmyg omkring læreprocessen og læser lige så meget som de andre i min klasse. Det er jo et helt nyt fagområde for mig, og det går rask fremad, så jeg skal virkelig læse og lave mine lektier for at følge med.

Vibeke er tydeligvis begejstret for at være tilbage på skolebænken.

- Det er et kæmpe privilegie og fantastisk at få lov til at lære nyt og blive klogere, påpeger hun.

Tilbage til skolebænken – hvordan er det?

Nogle af Vibekes 25 medstuderende er lige gået ud af gymnasiet. Andre har uddannet sig før, haft et par sabbatår eller er faglærte landmænd med flere års erhvervserfaring. For Vibeke føles det ikke underligt at være tilbage i et overvejende ungt studiemiljø.

- Det har været en virkelig positiv oplevelse at starte på Erhvervsakademi Aarhus. Undervisningen er rigtig god, og ambitionerne med uddannelsen er høje. Kulturen på studiet og holdet er virkelig god, siger hun og tilføjer:

- Når man mødes om noget fagligt, betyder aldersforskellen ikke så meget. Jeg kommer fra en arbejdsplads, hvor man er vant til at samarbejde med alle aldersgrupper, så jeg tænker egentlig ikke så meget over det. Dog valgte jeg ikke at tage med på den første pubcrawl.

Læs også