Den røde glente: Luftens smukke skraldemand

I disse år opleves en stigende interesse for vores natur. Vilde haver, biodiversitet og vandreture, er bare nogle af de ord, vi hører oftere og oftere.

Når vi kommer ud i naturen, begynder vi at interessere os for, hvad det egentligt er, vi ser. En gruppe af arter, som mange har kastet deres kærlighed på, er rovfuglene. Rovfuglene er fascinerende med deres store vingefang og elegante flyveteknik. En af de smukkeste er den røde glente.

Kroppen er rødlig, de lange vinger, der nærmest virker slaskede, er kontrastrige i sort og hvid. Halen er tydeligt kløftet, hvilket er et af de vigtigste kendetegn. Glenten er omkring en fjerdedel større end den mere almindelige musvåge, og har et vingefang på op til 165 centimeter.

I luften er arten en sand akrobat. Den flyver ofte lavt over jorden og laver korte stop og hurtige sving i jagten på føde. I tiden, hvor den røde glente indtager sit yngleområde, kan den hænge næsten ubevægelig i luften i lang tid. Det er denne adfærd, der har givet arten dens engelske navn »Red Kite«, der betyder den røde drage.

I landene syd for os bor artens slægtning, den sorte glente, og indimellem kommer den også på besøg herhjemme. De ligner hinanden, men den sorte fætter har ikke så stor kløft i halen og mangler det rødlige islæt.

Den røde glente har været udryddet herhjemme, da den har været forfulgt med geværer og gift. Man har måske fejlagtigt ment, at fuglen var en konkurrent på føde. Glenten er dog primært ådselæder og på ingen måde i konkurrence til mennesket.

De seneste år er rød glente gået frem fra udryddelse i starten af 1900-tallet til en stor bestand – fordelt over hele landet.

Hold øje med himlen, se efter den kløftede hale og spred historien om den smukke skraldemand, der fjerner ådsler i naturen.

Læs også