Hvis man følger med i de forskellige grupper om naturen på de sociale medier, vil man opdage en form for årshjul. Der er fuglearter, som på omtrent samme tidspunkt hvert år giver anledning til diskussioner om artsbestemmelsen. Denne uges art i fokus er en af dem.
Ved æbletræerne flyver en stor flok fugle omkring. De støjer ret meget, og lyden minder om en stor halvsløv hækkesaks. Det er faktisk lyden, der har givet fuglen det sjove navn; sjagger.
Sjaggeren er en drossel på størrelse med den velkendte solsort. Den er ret let at kende på det grå hoved, den brune ryg og det gullige bryst med pileformede pletter. Bugen er klart hvid, og begge køn ligner hinanden.
Arten er omkring 26 centimeter lang, og vejer mellem 80 og 140 gram. Dens vingefang måler fra 39 til 42 centimeter. Fuglen yngler, når den er et år gammel, og får et kuld af fire til seks æg. Udover at være meget glad for vores halvgamle æbler, så spiser sjaggeren bær, snegle og insekter.
Fuglen yngler spredt over hele landet – dog med flest par i Nordsjælland. Om vinteren får vi også besøg af sjaggere fra Nordskandinavien, og de kan optræde i kæmpe flokke.
I oktober 2016 talte man for eksempel 65.000 sjaggere på en enkelt dag ved Gedser Odde. Hvor mange fugle vi får vinterbesøg af, afhænger af hvor meget kulden har fat i de nordlige egne, og mængden af føde deroppe.
Sjaggeren yngler både solitært og i kolonier. De enlige fugle kan være meget anonyme, hvorimod kolonifuglene er meget støjende. Hvis et rovdyr nærmer sig kolonien, så har ugens fugl et specielt trick i ærmet, eller måske nærmere bagi.
Sjaggerne kan angribe fjenden med styrtbombning med ekskrementer. I visse tilfælde kan de faktisk dræbe angriberen, da en rovfugles vinger kan klæbe sammen, så den styrter til jorden.
Hold øje med og lyt efter den sjove sjagger.