Der er masser af fordele ved at få etableret en sø på sin ejendom. Det pointerer grøntsagsdyrker på Lammefjorden i Nordvestsjælland, Søren Wiuff, Brogård i Gislinge.
I flæng nævner han ejerglæde, herlighedsværdi, driftsmæssige fordele, værdiforøgelse af ejendommen, øget biodiversitet med større antal fugle, mængder vildt og insekter, jagt og goodwill i lokalområdet.
- Og tidsbesparelse, hvis man lægger søen i et hjørne af marken, eller i en lavning, som det altid er svært at komme til med sine maskiner eller hvor der altid står vand, lyder det supplerende fra skovfoged og vildtforvalter René Didriksen, Skovdyrkerne Øerne, der dækker Fyn og østlige øer.
 

Hurtigt meget liv ved søen

Allerede få måneder efter søen på Søren Wiuffs mark blev etableret tidligere på året, konstaterede han øget liv ved søen.
- Det er herligt at komme herud en sommeraften og se det liv, der opstår i og omkring søen. Det var samtidig også noget forhistorisk over det. Da vi gravede søen, fandt vi såvel gamle muslinge- som østersskaller, ligesom der lå en del gammelt egetømmer på den tidligere havbund.
Lammefjorden ligger på tidligere havbund, der i 1874 blev inddæmmet, afvandet og drænet. I dag udgør Lammefjorden med sine næsten 6.000 hektar et af Danmarks største områder for grøntsagsdyrkning.
- Det går rigtig hurtigt med, at dyr og planter flytter ind, så når først hullet er korrekt lavet, behøver man ikke gøre så meget mere, fortæller René Didriksen, der har stor erfaring med at få anlagt søer – i år alene ti gennem Skovdyrkerne og på vegne af lodsejere.

Læs mere i LandbrugØst i uge 41, der udkommer torsdag den 11. oktober, men allerede fra lørdag den 6. oktober kan ses på landbrugoest.dk.
 
Natur