Heden-tvillinger fylder tres

Lone på kontoret og Lars som direktør har 60-års fødselsdag på tirsdag den 19. maj.

Strukturudviklingen med større og færre landbrug og dermed også større og færre landbrugsmaskiner sætter sine spor i maskinhandlerverdenen i disse år. Landbrugspressen melder til stadighed om opkøb af maskinforretninger, lukninger, overtagelser, skift af forhandlinger osv.

Hos Heden Maskinforretning er det til gengæld på én gang både lykkes at følge med udviklingen og fortsat drive en velkonsolideret forretning i familiens eje.

Rundt om bordet med formiddagskaffen sidder således Else og Kai Kristiansen, der i 1962 grundlagde virksomheden, og deres tvillinger, Lone Munk Nielsen og Lars Kristiansen, som i dag driver maskinforretningen med over 50 ansatte - med overskud på bundlinjen de fleste år og en soliditetsgrad på over 30. 

Stadig aktive forældre

Selv om Kai Kristiansen til september fylder 90 år og Else fylder 87 tirsdag den 19. maj, møder de hver dag på kontoret og følger dermed dagligdagen i den driftige forretning.

- For første gang nogensinde har de ikke været på arbejde i tre uger i træk, da vi måtte sende dem hjem på grund af coronakrisen, fortæller tvillingerne, som netop på Elses fødselsdag blev født for 60 år siden.

- Jeg måtte blive udenfor, og da jordemoderen kom ud til mig, da det var overstået, kunne hun fortælle, at det blev en dreng – og en pige fulgte efter. Det var noget af en overraskelse, husker Kai Kristiansen om oplevelsen på Ringe Sygehus. 

Vokset op med maskiner

Dengang boede familien i en bungalow i Ryslinge, men allerede to år senere blev en lille trelænget ejendom i Heden den nye bopæl og rammen med maskinforretningen, i første omgang med et lille lager og et værksted i hver sin længe.

Derfor er tvillingeparret sammen med deres lillesøster Hanne, som kom til et par år senere, vokset op med traktorer og maskiner.

- Vi havde tjansen med rengøring hver fredag eftermiddag og med at ordne pladsen udenfor sammen med andre småopgaver, også i weekender, hvor mor og far og deres ansatte arbejdede, husker næste tirsdags fødselarer.

Efter de første syv år i Heden Skole og siden i Ringe kom Lone i lære i Andelsbanken i Ringe og arbejdede efterfølgende i banken i Odense, inden hun kom »hjem« til kontorarbejdet i maskinforretningen.

I dag er hun økonomiansvarlig på kontoret, hvor hun arbejder sammen med sin mor og Jytte Larsen, der har været ansat i 47 år. 

- Altid plads til os

Storebroderen, der blev født fem minutter tidligere, gik landbrugsmaskinvejen straks efter gymnasiet. Først som agrarøkonom på Næsgaard Agerbrugsskole, og derefter uddannede Lars Kristiansen sig som maskiningeniør på Odense Teknikum. Frem til 1991, hvor han vendte »hjem«, blev det til ti år på udviklingsafdelingen hos Kverneland i Fraugde.

- Det lå hele tiden i kortene, at jeg skulle hjem i maskinforretningen på et tidspunkt, men at jeg først skulle hente erfaring ude, fortæller Lars Kristiansen, som straks tog over som direktør.

- Vores forældre har altid givet os plads. Det har vi dybt respekt for og altid glædet os over. Vi har altid kunnet enes, selv om vi selvfølgelig har diskuteret tingene, lyder det samstemmende fra tvillingerne, der i dag sammen med søsteren Hanne har fuldt ejerskab af Heden Maskinforretning A/S. 

Generationsskifte fuldendt

Lars Kristiansen har netop fået sin fars sidste mindre aktiepost, og dermed ejer han 51 procent af aktierne, mens de to søstre deler resten ligeligt.

Dermed er generationsskiftet, som allerede blev indledt for 40 år siden, nu fuldt tilendebragt. Derfor kommer spørgsmålet om næste generation.

- Vi tre har tilsammen syv børn, som alle har en god uddannelse og ofte hjælper til ved åbent hus eller dyrskue. Men vi presser ingen af de unge, så lad os se, hvad fremtiden bringer. Det er ikke blevet lettere at drive maskinforretning, ikke mindst i den udvikling som branchen er inde i, understreger Lars Kristiansen. 

Spændingsfelt

- Husk blot, hvordan hænderne var oppe over hovedet ved vores åbent hus i starten af marts. En uge senere lå hele landet og verden nærmest underdrejet af coronakrisen. Derudover opererer vi som maskinforhandlere nu om dage nærmest i et spændingsfelt mellem leverandører og kunder, hvor vi samtidig skal sikre fastholdelse af kunder og vort dygtige personale.

- Fra da jeg startede her, er kun en fjerdedel af kunderne tilbage i erhvervet. Traktormarkedet er antalsmæssigt kun en fjerdedel, så der i dag kun sælges omkring 110 traktorer på Fyn årligt. Derfor er hver eneste handel meget vigtig, siger direktøren og roser sit personale, hvor mange har en høj anciennitet.

- Vi kan trygt stole på alle. De er dygtige og erfarne, og tager ansvar på hver deres arbejdsfelt. 

Betydelig markedsandel

Lars Kristiansen peger på, at mandskabet dermed har været med til at sikre Heden Maskinforretnings kvalitet, kultur og stærke kundeloyalitet.

- Derfor har vi både en betydelig markedsandel på Fyn, og i Sønderjylland gennem vores 12 medarbejdere i Stevning-afdelingen, og derfor også gode forhold til leverandører. Blandt andet er vi eneste Agco-forretning i Danmark, som har lov til at sælge både Massey-Ferguson og Fendt fra samme adresse, dog på hver sin side af vejen.

- Gennem de mange år har vi opbygget ekspertise og en høj servicegrad overfor landbruget. Samme service værdsættes nu også indenfor have- og parkområdet hos kunderne i byområderne. Denne separate afdeling med fem ansatte er blevet en stor succes og et godt supplement til vore øvrige aktiviteter.

Læs også