To seniorer går fra borde

Mere end 80 års erfaring forsvinder, når to af Sagros ansatte går på pension i denne måned. Revisor Frede Nielsen har været ansat i 42 år, mens Niels Juhl Kristensen har et år mere på bogen.

Frede Nielsen fra Naur ved Holstebro var som 21-årig den absolut yngste på holdet af teknologer på Vejlby Landbrugsskole, da han gik der i 1970’erne. Efter uddannelsen tog han en kort afstikker til Hillerød, før jobbet som økonomikonsulent på Landbrugscentret i Herning blev ledigt 1. september 1977.

Han kom til et landbrug i krise. Dengang med rentesatser på 20 procent, store gældsposter og mange tvangsauktioner. Langt de fleste kom dog godt igennem krisen. Frede Nielsen var med i mange møder mellem kreditgivere og landmænd for at finde gode løsninger.

Han har også et bud på det bedste ved jobbet:

- De bedste dage har altid været, når jeg har været med til at lave en økonomisk god forretning, eller vi har fået medhold i en sag ved Skat eller Ankestyrelsen.

Svære ekspropriationer

Niels Juhl Kristensen har arbejdet med tal, erstatninger og start af selskaber gennem to årtier. Han er landmandssøn fra Gamst ved Vejen og havde overvejet at overtage gården med 30 køer og 30 hektar, men tiden var ikke længere til, at en familie kunne leve af et landbrug af den størrelse.

Han fik i stedet job i det, der dengang hed Konsulentsammenslutningen i Herning. Han har ud over det traditionelle regnskab og rådgivning haft et utal af sager om etablering af virksomheder, hvor han har assisteret landmænd med at sikre deres virksomheder.

Den anden store klump af opgaver har været 280 erstatningssager i forbindelse med de to motorveje, der gennem hans periode er blevet etableret i området.

- Jeg har aldrig fået skæld ud på grund af regnskaberne, men omkring ekspropriationerne var der mange følelser på spil, selvom jeg hele vejen stod på landmændenes side.

Begivenheden markeres i morgen, fredag den 20. september, hos Sagro i Herning.

laj

Læs også