Smørpriser brager i vejret

- Onsdag steg prisen på smør 3.100 kroner til 43.400 kroner pr. ton på den toneangivende hollandske råvarebørs, konstaterer mediet Finans.dk, og tilføjer:

- Dermed nærmer prisen på smør sig nu de historiske rekordniveauer, der blev nået i 2017 og 2018, mens prisen på mælkepulver allerede nu tangerer de rekorder, der blev sat i 2013-14.

Imens falder produktionen ifølge mediet fortsat, fordi den stigende mælkeafregning godt og vel bliver ædt op af stærkt stigende omkostninger på gårdene.

Det er blandt andet prisen på energi, kraftfoder og kunstgødning, der er eksploderet de seneste måneder, fortæller direktør for råvarehandel i Arla Foods, Thomas Carstensen, til Finans.dk. Dertil kommer logistikudfordringer.

Federal Reserve strammer op trods omikron

Det pengepolitiske møde i Federal Reserve, som blev afsluttet onsdag aften, ledte som ventet til en opstramning af den pengepolitiske kurs. Den amerikanske centralbank besluttede at neddrosle dens opkøb i et accelereret tempo.

- Det betyder, at opkøbene sandsynligvis er overstået til marts i stedet for til sommer, som oprindelig indikeret, vurderer Nykredit i en kommentar.

- Federal Reserve vælger altså helt som ventet at aftrappe krisepolitikken i et højere tempo, selvom der for nylig – med omikron – er kommet ny information, der risikerer at give anledning til et svagere vækstforløb end oprindeligt forventet. Men det lader til, at Fed altså ikke mener, at den risiko opvejer risikoen for en al for høj inflation, tilføjer Nykredit. 

Læs også