L&F beder om økonomisk hjælp til Arla og Danish Crown ved gaslukning

Lukker Gazprom for gassen til EU, vil det efterlade en række af Danmarks største virksomheder med en urimelig regning, lyder det fra DI og Landbrug & Fødevarer i mediet Finans.dk.

Organisationerne beder derfor om økonomisk hjælp til de ramte virksomheder, der blandt tæller Arla og Danish Crown, hvis Gazprom lukker for gassen.

Den økonomiske hjælp skal gøre det muligt for virksomhederne at skifte til andre energikilder.

- Hvis det ikke er muligt hurtigt at finde alternativer, så skal der tages hensyn enten i form af en bredere prioritering af gaskunder eller en form for kompensation, siger administrerende direktør Flemming Nør-Pedersen, til Finans.dk.

En lang række af Danmarks største industrikoncerner er såkaldte ikke-beskyttede gaskunder, der kommer bag i køen til gasnettet til fordel for private husstande, fjernvarmeværker og hospitaler i det tilfælde, at der bliver lukket for gassen.

Indtil videre har russiske Gazprom kun lukket for gassen til Polen og Bulgarien. Årsagen er, at de to lande ikke vil betale for naturgas i rubler. Samme krav har Gazprom stillet til danske Ørsted, der fastholder, at selskabets Gazprom-kontrakter dikterer betaling i euro og dollars.

Læs også