Står sammen om biogas

Syd- og sønderjyske har sammen med fynske biogasleverandører dannet en ny sammenslutning for at sikre bedre afregning for deres bidrag til produktionen af bioenergi og dermed klimamålsætningerne.

Sammenslutningen af landbrugets Biomasseleverandører. Det er navnet på en ny forening, som har det formål at skaffe en bedre indtjening til landmændene, som leverer gylle, dybstrøelse, majs, græs eller andre produkter til biogasanlæg.

I første omgang er det leverandørforeningerne til anlæg i Syd- og Sønderjylland og på Fyn, som er fundet sammen. Men man håber også, at andre leverandørforeninger ser det formålstjenligt at tale med samme stemme over for energiselskaber, myndigheder og så videre.

- Vi medvirker rigtig gerne til klimaforbedringerne, men omkostningerne ender ude hos os landmænd. Derfor er det nødvendigt med en afregning, så vi kan finansiere de nødvendige investeringer og forbedringerne af vores råvarer, som klimadagsordenen kræver, understreger sammenslutningens formand, mælkeproducent Erling Christensen fra Visby ved Bredebro, som også er formand for Sønderjysk Biogas Amba i Bevtoft.

Stærkere sammen

- Vi vil først og fremmest gå efter et tværfagligt samarbejde, så alle parterne kan få en god forretning, understreger han.

Erling Christensen og kollegerne i den nye sammenslutning har oplevet, at både leverandørforeningerne og landmænd har efterspurgt et sådant forum, både for at stå stærkere sammen, men også for at kunne hente rådgivning omkring leverandøraftaler og opbakning til deres produktion af råvarer til biogas.

Foruden Erling Christensen var initiativtagerne til mødet i mandags i Vojens, hvor leverandørsammenslutningen blev dannet, Martin Lambert Pedersen, formand for Bioenergi Syd, og Peter Høj, formand for Midtfyns Biogas. Begge blev de valgt som næstformænd.

Fra sidstnævnte lyder det:

- Klima og bæredygtighed er på tidens dagsorden, og biogas er et helt centralt instrument i landbrugets bidrag til løsningerne. Det er således vigtigt, at vi får bedre økonomisk afregning for biomasserne, men også at klimaregnestykket godskrives de enkelte leverandører.

- Vi landmænd står foran større klimainvesteringer, som skal betales, siger fynske Peter Høj.

erik@landbrugfyn.dk
telefon +45 27 11 81 38

NutriFair 2020

 • Fagmesse for husdyrproducenter
 • +270 udstillere
 • Strækker sig over to dage:
  • Onsdag den 15. januar kl. 09.00-17.00
  • Torsdag den 16. januar kl. 09.00-17.00
  • Adressen er Messe C, Vestre Ringvej 101, Fredericia
  • Det er niende gang, at messen løber af stablen
  • Arrangørerne er Messe C i samarbejde med en række af branchens toneangivende aktører

Praktisk information:

 • Messe C har mere end 3.500 gratis parkeringspladser lige ved døren 
 • Hvis du henter Messe C-app'en har du som besøgende mulighed for at markere din bils placering på et kort ved ankomst og få hjælp til at finde den igen, når du er færdig på udstillingen
 • Se udstillerliste, en oversigt over messen, konferenceprogram og meget mere inde i avisen og på www.nutrifair.dk
 • Det er gratis at deltage på NutriFair. Alle besøgene skal blot tilmelde sig via www.nutrifair.dk og fremvise billetten ved indgangen

Læs også