ØKOLOGI Danmark åbner langsomt mere og mere op, og det har gjort det muligt at afvikle Økologisk Plantedag torsdag den 11. juni, hvor temaet vil være »Bedre dyrkningssikkerhed i økologisk planteavl«.

På Landbrugsskolen Sjælland i Roskilde vil op til 50 deltagere ad gangen samles i markerne, og her vil Økologisk VKST fremvise spændende forsøg, meddeler økologikonsulent Sandie Holm.

- I økologisk planteavl vil vi rigtig gerne lave økologisk kvalitetsbrødhvede, men bygfluens larve har vist sig at være et stort problem i dyrkningen, siger hun og fortsætter:

- Ved at så vårhveden om efteråret burde planterne være mindre udsat for angreb og vil tillige havde en bedre konkurrenceevne over for ukrudt og et højere udbyttepotentiale.

Til Økologisk Plantedag kan man se, hvordan vårhvede udsået i efteråret har klaret sig indtil nu. Vårhveden er udsået i efteråret et landsforsøg sammen med vårrug og vårtriticale, oplyser Sandie Holm.

Demonstrationsdyrkning

Sidste år blev vinterrapsen sået sammen med forskellige bælgplanter. Der blev i parceller sået vinterraps sammen med henholdsvis hestebønner, linser, lathyrus, fodervikke, alexandrinerkløver og sojabønner.

- Her vil vi undersøge, om det påvirker udbyttet, kvaliteten og skadedyrsangreb i vinterrapsen, hvis den er etableret med disse »venskabsafgrøder«, fortæller Sandie Holm.

- Venskabsafgrøderne burde, tilføjer hun, være udvintret, men den usædvanligt milde vinter har ikke taget livet af alle bælgplanterne, som vi forventende.

Ifølge Sandie Holm får man på Økologisk Plantedag også mulighed for at se dyrkningsforsøg med økologisk vinterhvede, hvor der afprøves forskellige rækkeafstande og plantetal.

- Vi kan også fremvise forsøg med delt gødskning og efterafgrøder som startgødning til vårsæd samt demonstrationsdyrkning af forskellige grøngødninger udlagt i vårbyg.

- Er man interesseret i dyrkning af økologiske sukkerroer bliver der også mulighed for at se de økologiske sukkerroer. Man kan blandt andet høre om erfaringerne med ukrudtsbekæmpelsen i roerne i år og se robotten Farmdroid køre i roemarken, fortæller hun.

Rundvisninger i hold

Arrangementet gennemføres naturligvis med hensyntagen til de gældende corona-restriktioner, og der bliver i år i alt seks poster i de økologiske markforsøg og demonstrationer, som økologkonsulenterne fra Økologisk VKST vil bemande og fortælle om.

Af hensyn til den forventede begrænsning på forsamlinger på 30-50 deltagere vil Økologisk Plantedag blive gennemført som rundvisninger i forsøgene ude i marken i to hold.

- Det vil være muligt at deltage i en formiddagsrundvisning fra klokken 9.30 til klokken 11.30 eller i en eftermiddagsrundvisning fra klokken 13 til 15, fortæller Sandie Holm, der samtidig oplyser, at deltagerne vil blive delt op i mindre grupper, som cirkulerer rundt til de seks poster.

jhal