Økologer frygter skærpede emballagekrav fra EU

Økologisk Landsforening frygter for færre øko-varer på hylderne, hvis EU skærper emballagekrav.

Mængden af emballage bare vokser og vokser både i Danmark og resten af Europa, og det vil EU nu gøre noget ved. Ifølge DR-Nyheder er EU nemlig på vej med skrappere regler, som skal begrænse det enorme brug af emballage.

Hvert år bruger den gennemsnitlige EU-borger 177 kg emballage fordelt på 75 kg papir og pap, mens 40 kg er plastemballage. Dertil kommer emballager af træ, glas og metal.

De nye regler forventes også at slå igennem i supermarkedernes frugt- og grønt-afdelinger. Her kommer langt færre varer til at være pakket ind i for eksempel plastik.

Men det vækker bekymring hos økologerne. Hos Økologisk Landsforening frygter man, at restriktionerne på emballage kan føre til en nedgang i økologiske varer i Danmark.

- Vi ser, at det kommer til at spænde ben for alle vores tiltag for at få flere økologiske varer ud på hylderne, siger forperson for Økologisk Landsforening, Louise Køster.

I Danmark pakkes økologisk frugt og grønt ind i emballage, da der er krav om, at økologisk og konventionel frugt og grønt ikke må sammenblandes. Hvis de økologiske varer ikke længere må være pakket ind i emballage, så skal der laves økologikontrol ude i butikkerne, som sikrer, at de økologiske varer er adskilt fra de konventionelle – en regning Miljøministeriet vurderer til at løbe op i 2,2 milliarder kroner årligt.

Lene Køster frygter, at købmænd og supermarkeder i stigende grad vil fravælge de økologiske varer for at undgå den dyre kontrol, og dermed går det ud over produktionen af økologiske fødevarer til skade for de økologiske landmænd.

I denne måned skal medlemslandene aftale, hvor de mener, snittet skal lægges. Den endelige lov ventes at falde på plads i begyndelsen af 2024.

Læs også