bannerPos

DLG-økologer ser fremad mod 2020

Steffen Blume, økologichef hos DLG, kan konstatere, at mængden af økologiske afgrøder er vokset eksplosivt. Fotos: John Ankersen

AF: JOHN ANKERSEN

REDAKTØR, LANDBRUGSYD
13-12-2019 10:45
Der blev budt på sortsvalg, forsøgsresultater og forventninger til 2020, da omkring 50 økologer i går deltog i DLG’s lokale økologimøde i område Sydjylland.

Med få dage af 2019 tilbage var det tid både at gøre status over året, der er gået – og et kig ind i 2020, da DLG i går havde inviteret til økologimøde for Sydjylland på Øster Højest Kro nær Løgumkloster i Sønderjylland.

Mødet blev indledt af Jens Bagge, Sejet Planteforædling, der kom med sine anbefalinger om sortsvalg i majs – både inden for de tidlige, middeltidlige og sildige sorter, hvor man i år og igen i 2010 vil byde på både etablerede som nye sorter med høje udbytter målt i forsøg og i høst.

Jens Bagge havde tillige fokus på kolbetørstof og kerneandel, der bør være i fokus i relation til sortsvalget. Om udbytte fremhævede han de middeltidlige sorter som dem med det højeste udbytte af alle.

Blandt sorterne til økologerne tilbydes der i DLG-regi i 2020 sorterne Ability, Milkytop, Autens KWS, Fieldstar, Edgaard KWS og RGT Duxxbury

Fokus på korn-afgrøder

Det økologiske dyrkningsareal i Danmark er de seneste år vokset med omkring 20.000 hektar årligt i gennemsnit. Hos DLG har det givet øget fokus på økologiske græs- og kornafgrøder.

Christian Greve fra DLG gennemgik på mødet sorter og resultater inden for de økologiske afgrøder i korn.

Indenfor vårbyg har man i alt fire sorter i form af Flair, Dragoon, Evergreen og den nye sort Wish. Indenfor havre, tilbydes der ligeledes fire sorter i form af Poseidon, Delfin, Dominik og seneste skud på stammen, Lion, der er på vej.  I vårhveden er det sorten Alondra, der dominerer, mens det i vår-tritricale er en sort som Amarillo, der er i fokus.

Køer vil have timoté

Er der noget, køer kan lide, er det timoté. Derfor bør denne græssort være at finde i enhver græsblanding. Det var ét af budskaberne fra produktchef hos DLF, Gurli Klitgaard, der i sit indlæg gennemgik de forskellige økologiske græsblandinger, som der tilbydes i DLG-regi.

Blandt de nye sorter fremhævede hun blandt andet sorten Bovini, der vil komme ind i mange blandinger i 2020-udgaven. En ny lovende sort, med høj fordøjelighed af cellevægge og som har høj rust-resistens.

Rekord i øko-afgrøder

Der er kommet fart på omlægningen af konventionelt landbrug til økologisk drift herhjemme, ligesom flere steder i udlandet. Og det kan, ifølge økologichef hos DLG, Steffen Blume, nu for alvor mærkes.

- Økologien har gennem tiden kørt i bølger, men vi har siden 2016 oplevet en solid omlægningsbølge, konstaterer Steffen Blume, der har kunnet konstatere, at det har betydet rekordudbytter i økologiske afgrøder inden for blandt andet rug, byg – og foderkorn, hvor der dog i Danmark stadig er et underskud nationalt i forsyningen.

- DLG modtog 35.000 tons øko-korn i 2018, der var et tørkeår. I år havde vi budgetteret med 60.000 tons, men vi fik over 80.000 tons, konstaterer Steffen Blume, der forudser yderligere stigning i økologiske afgrøder.

john@landbrugsyd.dk
telefon +45 21 25 19 68

Dataoverførsel for blandede maskinparker

I dag skal landmænd indsamle store mængder data for at administrere deres bedrifter samt for at opfylde kravene om dokumentation. Med ISOXML-standarden er det muligt at overføre markdata fra maskinens skærm fra populære producenter til John Deere Operations Center. På baggrund heraf kan John Deere understøtte kunder, der arbejder med maskinparker fra forskellige leverandører.

- Smågrisemarkedet er stabilt og i balance

Nord-West noteringen forbliver i denne uge uændret på 39,00 euro. Samme melding gælder noteringen for 8-kilos grise, der ligeledes er uændret på 25,40 euro

Semler Agro får ny afdelingsleder på sjællandsk hovedcenter

Danmarks største maskinhandel, Semler Agro, har fundet sin nye afdelingsleder i filialen i Næstved. Ny mand i spidsen i Næstved er 45-årige Jesper Ulrik Skallergård, der kommer med mere end 11 års ledelseserfaring fra N.C. Nielsen A/S.

Farven er skiftet fra gul til rød

Egentlig har det ikke så meget at betyde, om den hedder New Holland eller Case. Det primære i valget af anden mejetærsker har været at holde fast i den velkendte service, lyder det fra Poul Martin Mortensen og sønnen Palle Mortensen, der mistede deres mejetærsker til flammerne sidste lørdag.

Mejetærskeren udbrændte på få minutter

Der gik omkring et minut, fra Palle Mortensen opdagede, at der kom hvid røg op af den mejetærsker, hans far og søn sad i, til røgen havde udviklet sig til flammer. Heldigvis kom ingen noget til.

Er der fradrag for udgiften til høstfesten?

Høsten står for døren, og når den er i hus, skal det måske fejres med en hyggelig høstfest. Men hvordan er det egentlig med fradragsretten for landmanden? Og hvad med medarbejderne, beskat-ningen og momsen?
Side 1 af 1892 (37837 artikler)Prev1234567189018911892Next