bannerPos

Krølle på halen set gennem bilruden

I sikker corona-afstand kunne børn og voksne ved drive-in Sofari opleve de økologiske grise på nærmeste hold.
25-05-2020 10:37

Godt 150 biler fyldt med børn, forældre og bedsteforældre så på økologiske grise ved drive-in Sofari hos Kjeldbjerg Økogris ved Skive.

Børnene hang ud af bil-vinduerne og kiggede begejstret ud på de økologiske smågrise og søer. Der var højt humør i bilerne. Bil efter bil fulgte markering og hjulspor rundt på griseproducent Flemming Jørgensens marker uden for Skive for at komme så tæt som muligt på de økologiske grise.

På grund af coronakrisen var den årlige sofari-event, der skulle have løbet af stablen over hele landet søndag den 24. maj aflyst. I stedet blev det til drive-in Sofari hos Kjeldbjerg Øko-gris ved Skive, så man dermed kunne undgå smittefare de besøgende imellem.

Cirka 150 biler godt proppet med især børnefamilier nåede dagen igennem forbi på grisenes tumleplads. Så det var en tilfreds griseproducent, der tog imod de knap 600 besøgende, som det vurderes alt i alt gemte sig bag de regnvåde ruder.

- Vi er stolte over den økologiske produktionsform, og de frie forhold vores grise lever under her på markerne, så det vil vi gerne vise frem. Det ville vi normalt gøre med Sofari, som holdes hvert år på gårde over hele landet. Men det satte Corona-krisen desværre en stopper for i år. Det synes vi ligegodt var ærgerligt, og så kom vi på at lave det her popup-arrangement med en drive-in Sofari. Og det var virket rigtig godt, siger økologisk griseproducent Flemming Jørgensen.

Han er ejer af Kjeldbjerg Økogris med 200 søer, der producerer cirka 5.500 økologiske slagtegrise om året. Efter 15 år med konventionel svineproduktion lagde Flemming Jørgensen i 2017 driften om til økologi.

Sofari arrangeres af foreningen FØKS, som håber, at det igen i 2021 er muligt at holde traditionel Sofari. Her vil økologiske grisegårde over hele landet igen holde åbent hus, så gæster og landmænd kan få en god snak om økologi og produktion af økologiske grise.

ege

Gamle bygninger kræver vedligehold

Selvom landbrugene og de nye staldbygninger bliver større og større, er det vigtigt at bevare de gamle og mindre avlsbygninger som et vidne om landets stolte landbrugstraditioner.

Nyt fodertilskud har ført til friske søer og flere grise

- Når vi får tre grise mere igennem pr. årsso inklusiv de managementmæssige tiltag, så har det værdi. Sådan lyder ordene blandt andet fra en fynsk svineproducent, der i snart et år har tilsat fodertilskuddet EP199 i drægtigheds- og diegivningsperioden.

USDA overrasker prisstærkt

For en gang skyld overrasker det amerikanske landbrugsministerium med en prisstærk WASDE-rapport for blandt andet hvede. Det ser derfor stadig ud til, at hvedeprisen kan gå yderligere op til trods for den igangværende europæiske hvedehøst.

Så er kornhøsten i gang på Sydvestfyn

Som et af de første steder i Danmark tog Henrik Banke og hans far, Jørgen Banke, som tilsammen ejer Ebberup Maskinstation på Sydvestfyn, i dag hul på høst af deres vinterbyg.

Sparker gang i multifunktionel jordfordeling

De første tre projekter med multifunktionel jordfordeling kan nu starte op, efter at Landbrugsstyrelsen har givet tilladelse til tre projekter. I alt forventes det, at der kan blive omfordelt mere end 2.000 hektar landbrugsjord gennem frivillige aftaler.

Forudser normal svensk høst

Svenske Lantmännen forudser, at den svenske korn- og oliefrøhøst i år bliver på 6,1 millioner tons, hvilket er på et normalt leje.

Landbruget kræver svar om kloakvandet i Limfjorden

Nu vil landboforeningerne LandboNord, Agri Nord, LandboThy og Landboforeningen Limfjord have klarlagt, hvor mange næringsstoffer, blandt andet kvælstof og fosfor, der er i udledningerne fra kommunerne. Det vil de, efter det er kommet frem, at flere kommuner udleder urenset spildevand direkte i Limfjorden.

Et lille håb om fælles løsninger og intern enighed

På LandboNords generalforsamling, der i år foregik digitalt, lagde formand, Niels Vestergaard Salling, vægt på vigtigheden af fælles løsninger med blandt andre DN, mens der internt i landbruget er brug for fælles fodslag.
Side 1 af 1874 (37477 artikler)Prev1234567187218731874Next